TMO`YA `KOTA` ÖNERİSİ

Edirne İl Başkanı Hakan Özkan, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin yoğunluk olduğu aylarda üreticiye belli bir kota koyarak bütün çiftçilerden mal alması gerektiğini söyledi.

Edirne İl Başkanı Hakan Özkan, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) yoğunluk olduğu aylarda üreticiye belli bir kota koyarak bütün çiftçilerden mal alması gerektiğini söyledi. İl Başkanı Özkan; "TMO'nun yanlış bir uygulamasıyla ilk randevu alan insanlar 300-400 ton malzeme verdikten sonra depoları işgal ettiler. Daha sonra randevu almak isteyenlere yer kalmadı" dedi. 

Buğday'ın ardından Trakya'nın sarı gelini Ayçiçek'in yavaş yavaş hasadının yaklaştığı günlerde Özkan, bu yıl müdahale alımı yapacağını açıklayan TMO'nun yoğun günlerde kota koyarak tüm çiftçilerden mal alması gerektiğini söyledi. Özkan, TMO'nun yanlış bir uygulamayla, ilk randevu alan insanlardan çok yüksek malzeme aldığını ve depoların işgal edildiğini söyleyerek diğer çiftçilerin mağdur edildiğini ifade etti. 

"TMO DEPOLARINDA YER KALMIYOR"

Edirne'nin Türk tarımında ciddi bir yeri olduğunun önemine değinen İl Başkanı Özkan, Edirne'de bu yönde gerekli yatırım ve ilgiyi görmediğini belirtti. Özkan; "Son dönemde yaşadığımız sıkıntıların bazılarını burada ifade etmek istiyorum. "Bu yıl TMO ofisi açarak üreticiyi mağdur olmasın diye böyle bir uygulamaya geçti ki doğrudur. Fakat burada ufak tefek eksiklikler ve hatalar olduğunu gözlemliyoruz. Burada binlerce çiftçimiz var ama TMO kapasitesi belli, alabileceği ürün belli ama TMO yanlış bir uygulamayla ilk randevu alan insanlar 300-400 ton malzeme veren insanlar TMO deposunu işgal ettiler. Daha sonra randevu almak isteyenlere yer kalmadı. Bu doğru değildir" dedi. 

"TMO KOTA KOYUP TÜM ÇİFTÇİLERDEN MAL ALMALI"

Yoğunluğun olduğu aylarda TMO'nun üreticiye belli bir kotay uygulauarak bütün çiftçilerden mal alması gerektiğini söyleyen Özkan; "Yoğunluğun olduğu aylarda TMO'nun üreticiye belli bir kota uygulayarak bütün çiftçilerimizden mal almasını sağlanması gerekiyor. Bir çok ilçemizde randevu alamadığını TMO mal dökemediğini söyleyen arkadaşlar söz konusu. Bunların mağduriyetini giderme şansımız yok. Kilo başına 10 kuruş zararları var buda ciddi rakamlar demektir. Küçük üretici için çok ciddi rakamlar. Siz küçük üreticiyi tüccarın eline bırakırsanız düşeceği durum ortada. Tüccar da zaten TMO ürünü veremiyor, benim elime düştü düşüncesiyle 75 Kr. bile malını satan olduğunu biliyoruz. TMO bunu çözmesi gerekmektedir" diye konuştu. 

"AYÇİÇEĞİ HASADI BAŞLAYINCA İTHALAT BİR ŞEKİLDE DURDURULMALI"

İl Başkanı Özkan, bölgede Ayçiçeği hasadının da başladığına vurgu yaparak; yağ ithalatın hasat başladıktan sonra bir süre durdurulması gerektiğini dile getirdi. Özkan;  "Bölgemizde ayçiçeği hasadı başladı. Bereketli olmasını diliyorum. Son dönem yağmurların biraz az düşünmesinden dolayı rekortede istenilen rakamlar oluşmayacak. Burada iktidar partisinin çok önemli rolü var. İthalatın hasat başladıktan sonra bir şekilde durdurulmasını talep ediyoruz. Yerli üreticinin malı piyasada değerini bulmadan ayçiçeği ithalatının yapılmamasını arzu ediyoruz. Türkiye'de yağda ithalatçı ülke konumunda. İthalat yapılıyor, ithalattada devlet 800 dolar üzerinden vergilendirme yapıyordu ve şuan fiyatları 640 dolara çekmiş öyle biliyoruz. Bunun tekrar daha yüksek rakamlara çekerek ithalatı zorlayıp fiyatların yerli piyasada yerini bulmasını arzu ediyoruz. Bunlara dikkat etmek lazım. Burada da hem Trakya Birlik hem de iktidar partinin yerli üreticiyi üzmeden güzel bir fiyat belirlenir" diye konuştu.

Hudut Gazetesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.