Pamuk, incir, dut, karadut şerbeti dahil tarımsal birçok üründe merkez konumunda bulunan Tire, yeni tescilli cevizi 'Potamia Erdin'e kavuştu. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin geliştirdiği yeni ceviz türü diğer çeşitlere göre yağ oranı, dolgunluğu ve iriliği ile dikkat çekiyor.
Pamuk, incir, dut, karadut şerbeti dahil tarımsal birçok üründe merkez konumunda bulunan Tire, yeni tescilli cevizi 'Potamia Erdin'e kavuştu. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin geliştirdiği yeni ceviz türü diğer çeşitlere göre yağ oranı, dolgunluğu ve iriliği ile dikkat çekiyor.
İzmir'in Tire ilçesinde, Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından seleksiyon ıslah metodu ile geliştirilen yeni ceviz çeşidi "Potamia Erdin"in tanıtımı ve hasadı yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, Mehmetler Mahallesi'ndeki ceviz bahçesinde yapılan programda, Potamia Erdin'in ilk dikiminin bu bölgede yapıldığını söyledi. Yeni çeşidin seleksiyon yoluyla tescil ettirildiğini hatırlatan Yılmaz, "Tescillenmiş çeşidin hasadını yaparak aynı zamanda bunu duyurmuş oluyoruz. Bu tür çalışmaları destekliyoruz" dedi.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi de yeni çeşit için uzun yıllar emek verildiğini ifade etti.
Cevizin kalitesine dikkati çeken Bilgi, "Potamia Erdin'in diğer çeşitlere göre yağ oranı verimli, iriliği ve içinin dolgunluğu daha iyi. 100 metre ila bin 100 metre arasındaki rakım ile her ekolojide yetişebilen içi beyaz ve dolgun" diye konuştu.
Bilgi, yeni ceviz çeşidini Tire'nin ardından başka bölgelerde de denediklerini ve başarılı olduğunu dile getirdi.