Çin'in Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Dr. Liu Yuhua, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son yıllarda güçlendiğine işaret ederek güçlenen bu işbirliğinin önemli unsarlarından birini de tarımın oluşturduğuna dikkat çekti.
Çinli ZTE ve Alibaba yerel şirketlerin hisse alımları ve yatırımlarla Türkiye'deki operasyonlarını güçlendirdiğine dikkati çeken Çinli yüksek teknoloji firması Huawei'nin yurt dışında en büyük Ar-Ge merkezini İstanbul'da kurduğunu hatırlatan Liu, Türkiye'nin Çin'e ihracatını da önemsediklerini ve tarım ve hayvansal ürünlerin ihracatının iki ülke iş birliğinin yeni parlak noktası olduğunu söyledi. Liu, Türkiye'den Çin'e bu yıl bin 500 tonluk kiraz ihracatı için sözleşme imzalandığını belirterek, "Geçen hafta sonuna kadar 600 tonun üzerinde ihracat yapılmış ve miktar yaklaşık 4 milyon doları aşmıştır. Bin 500 tonun tamamen ihraç edilmesi durumundaysa, miktarın 10 milyon doları aşması bekleniyor. Ek olarak, Antep fıstığı ve süt ürünleri de yakında Çin pazarına girecek." ifadelerini kullandı. Liu, bunların yanı sıra iki ülke arasında Antep fıstığı, süt ürünleri ticaretini garanti altına alma anlaşması imzalandığını aktardı.
ON GÜNDE 500 BİN DOLARLIK SÖZLEŞME
Liu, mandalina, nar, kümes hayvanı etleri ve su ürünlerinin Çin'e ihracatı konusunda da teknik görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Yaklaşık 1. 4 milyar nüfusuyla Çin, dünyanın en büyük potansiyel pazarıdır. Türk tarım ürünlerinin Çin'e ihracat için geniş umutları vardır ve binlerce Türk çiftçisine ve ilgili endüstriyel hizmet sağlayıcılarına fayda sağlayacaktır" diye konuştu. Bu ticaretin Türkiye'de yalnızca çiftçiler için değil, satıcılar ve toptancılar için de faydalı olacağını dile getiren Liu, geçen ay Çin'den 36 baharat şirketinden 42 kişiden oluşan Çinli heyetin Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi. Liu, heyetin TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğinin Korunması Araştırma Komisyonunu ziyaret ettiğini, Afyon, Isparta ve İzmir'de de uzmanlarla bir araya geldiklerini hatırlattı. Liu, "Bu heyet Çin'e döndükten sonra sadece 10 günde 500 bin dolar tutarında bir satın alma sözleşmesi imzaladı ve 1 milyon dolardan fazla satın alma niyetine ulaştı. Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ve Çin Gıda ve Hayvancılık Tarım İthalat İhracat Ticaret Odası ile iş birliği anlaşması imzaladı, iki dernek gelecekte iletişimi güçlendirecek ve birlikte tarımsal ticaretin sürekli gelişmesini sağlayacaklar" dedi. (AA)