Manisa Süt Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üreticilere verdiği çiğ süt desteğinin kesilmemesi için süt üreticilerinin bir an önce firmalarla sözleşme yapması gerektiğini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulden Alım Satımına İlişkin Yönetmelik kapsamında sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulden yapılmasını zorunlu hale getirdi. Bakanlığın başlattığı yeni uygulama çerçevesinde 1 Temmuz tarihinden itibaren çiğ süt desteklemesi alacak olan üreticide sözleşme şartı aranacağı açıklandı. Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca yeni düzenleme ile bir firma ile sözleşme imzalamayan üreticiye çiğ süt desteklemesi verilmeyeceğini dile getirdi. Manisa genelindeki üreticilerin yüzde 90'ının firmalar ile sözleşme yaptığını belirten Birlik Başkanı Tunca, sözleşme yapmayan üreticilerin de bir an önce yönetmelik gereği sözleşmesini yapması gerektiği uyarısında bulundu. Tunca, 'Üretici isterse kendisi firmayla anlaşabilir, isterse bağlı olduğu örgüte yetki vererek firmayla öyle anlaşma sağlayabilir. Ancak Manisa'daki üreticilerimiz direk kendileri firmayla anlaşma yaptılar. Yaptıkları sözleşmeleri ise sisteme işlemesi ve desteklemeden yararlanabilmesi için il veya ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine teslim ettiler. Daha önce bakanlık sadece üreticinin elinde ne kadar çiğ süt vardı onu görebiliyordu. Üreticinin hangi firmayla anlaştığını, kaça anlaştığını ve sütün hangi aracıyla taşındığını göremiyordu. Ancak yeni yönetmelik sayesinde çiğ sütü alan ve kimin taşıdığı kayıt altına alınmış oldu. Yönetmelik ile ayrıca, üretici firmayla 1 yıl ile 6 ay arasında değişen sözleşme imzalamak zorunda kalıyor. Böylece üreticimiz bir nevi 1 yıl veya 6 ay sütünü nereye satacağını garantilemiş oluyor' diye konuştu.
Birlik Başkanı Tunca yaptığı açıklamada, yönetmeliğin en önemli avantajının süt fiyatlarındaki ani iniş ve çıkışların önüne geçmesi olduğunu vurgulayarak, 'Süt fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle yıllardır üreticimiz zarar etti. Yönetmelik sayesinde süt fiyatlarında ani-iniş ve çıkışların önüne geçilmiş oldu. Üretici anlaştığı fiyattan çiğ sütünü 1 yıl veya 6 ay boyunca firmaya satacak. Böylece üretici önünü görmüş olacak dedi.
Hürriyet