Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD fonları kapsamında süt sektöründe toplam yatırım tutarı 1.8 milyar TL olan 946 projeye 1.1 milyar lira hibe desteği sağlandı.
TKDK’nın düzenlediği IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısının 5’ncisi “Süt Sektörü Çalıştayı” Ankara’da gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, süt sektöründe risklerin çok yüksek olduğunu, bu riskleri düşürmek istediklerini söyledi. Nazlı, “Süt besiciliği ve işletmeciliği alanı, risk faktörünün çok yoğun olduğu bir alan. Dolayısıyla bu sektörde riskleri ve enerji maliyetlerini minimize etmek istiyoruz. Bu toplantıyı tertip etmemizdeki önemli nedenlerinden birisi de bu” şeklinde konuştu.
1,8 milyar TL tutarında 946 proje
Süt hayvancılığında toplam 1,8 milyar liralık yatırım gerçekleştirildiğini ifade eden Nazlı, “Süt sektöründe toplam yatırım tutarı 1,8 milyar lira olan 946 projeye 1,1 milyar lira hibe desteği sağladık. Bu hibe miktarının 441 milyon lirasını yatırımcılarımızın hesabına aktardık. Geri kalan kısmını da Temmuz ayına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Bu sektöre kadın girişimcilerimiz oldukça fazla ilgi gösteriyor. 177 tane kadın yatırımcımız var” dedi.
IPARD SÜT SEKTÖRÜ1Kırsal alanda sürdürülebilir yatırımlar gerçekleştirerek buralarda yaşam kalitesinin artırılmasını hedeflediklerini dile getiren Nazlı, “Kurumumuzun sağladığı toplam hibe miktarının yüzde 35’ini süt üretimine yönelik projelere veriliyor. Süt sektörü bizim en çok hibe verdiğimiz alan ayrıca yatırım hacmi olarak da en geniş sektör. Süt üretimine yönelik en çok projeyi Konya (84), Sivas (70) ve Yozgat’tan (64) aldık. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasında ise toplam yatırım tutarı 400 milyon lira olan 177 projeye yaklaşık 200 milyon lira hibe desteği sağladık.” ifadelerini kullandı.
Yatırımcıların işletmesini kurduktan sonra zaman zaman sermayeye ihtiyaç duyduklarını da vurgulayan Nazlı, “İşletme sermayesi temini konusunda proje sahiplerine düşük faizli ya da faizsiz kredi kullandırılması için Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki günlerde kendilerine eğitim vereceğiz.” açıklamasında bulundu.
TKDK ve Bakanlık personeli tarafından sektörle ilgili sunumların yapıldığı toplantıda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, “TKDK Projeleri Etki Değerlendirme Raporu” sonuçlarını katılımcılar ile paylaştı.
ASÜD Genel Sekreteri Dr. İsmail Mert’in de Türkiye süt sektöründeki gelişmeleri paylaştığı toplantıda, süt sektörünün sorunları ve çözüm yolları ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Gıda Hattı