SÜT ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR!

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre günde 3 bardak ve üzeri süt içmek kemikleri güçlendirmiyor, aksine ölüm riskini artırıyor.

Yeni bir araştırma sütteki belli bazı şeker tiplerinin yanma ve oksitlenmeyi artırdığı ki bunun da hücrelere zarar verebileceğini ortaya çıkardı. Yani fazla süt içmek yaradan çok zarar getirebiliyor hatta ölüm riskini artırabiliyor.

FAZLA SÜT YARARLI MI ZARARLI MI?

Süt, barındırdığı kalsiyum ve D vitamini ile kemiklerin gücü açısından önemli bir besin ve özellikle kemiklerde kırılma ve çatlama riskini azalttığı için tavsiye ediliyor. Ancak son yıllarda sütün sağlık üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmalar da çelişkiler bulunuyor. Bazı araştırmalar süt içmenin kalp krizlerini önlemede yardımcı olduğunu gösterirken bazı araştırmalarsa tam tersi sonuç veriyor.

İsveç'teki İpsala Üniversitesi'nden Prof. Karl Michaelsson, sütte yüksek miktarda bulunan laktoz ve galaktoz şekerlerinin tüketiminin zararları üzerinde bir araştırma gerçekleştiriyor.

100 BİNDEN FAZLA KİŞİ TAKİP EDİLDİ

İsveç'te 61.433 kadın ve 45.339 erkekten oluşan iki grubun süt ve süt içerek besinleri ne kadar sıklıkla tükettikleri takip edilmiş. Ortalama 20 yıl takip edilen kadınların 15.541'i hayatını kaybetmiş, 17.252'sinde kırık ve çatlak olmuş ve 4.259'unun kalça kemiği kırılmış.

Bu verilere göre fazla süt içmek kadınlarda kemiklerin kırılma riskine fayda etmiyor.
Günde 3 bardaktan fazla (680 ml) süt içenlerin ölüm riski, günde 1 bardak (ortalama 60 ml) içenlere göre iki kat daha fazla.

Ortalama 11 yıl takip edilen erkeklerde ise gruptaki 10.112 kişi öldü ve 5.066 kişide çatlak veya kırılma görüldü ve 1.166 kişinin de kalça kemiği kırıldı. Fazla süt içen erkekler de ölüm riskinin daha fazla (kadınlara göre daha az) olduğu görüldü.

SÜT ÜRÜNLERİ SÜTTEN DAHA MI İYİ?

Fazla süt tüketiminin aksine yoğurt, peynir gibi laktoz şekeri düşük süt ürünlerinin tüketilmesi, özellikle kadınlarda ölüm riskini ve kemik kırılmasını azaltıyor.

DAHA ÇOK ARAŞTIRMA YAPILMALI!

Prof. MichaElsson araştırma sonuçlarının direkt bir uyarı olarak ele alınması için henüz erken olduğunu ve bağımsız başka deneylerle sınanması gerektiğini belirtiyor.

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.