İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük ses getiren ve Türkiye'ye örnek olan süt kuzusu projesinden ilham alarak yeni bir gıda ve kırsal kalkınma projesini daha hayata geçirmek için harekete geçti
İzmir Büyükşehir Belediyesi, büyük ses getiren ve Türkiye'ye örnek olan süt kuzusu projesinden ilham alarak yeni bir gıda ve kırsal kalkınma projesini daha hayata geçirmek için harekete geçti. İBB, çocukların ihtiyaç duyduğu protein ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olacak ve aynı zamanda Ege Bölgesi'ndeki meraları koruyacak Mera İzmir projesi başlatıyor. Meralarda yerel koyun ve diğer küçükbaş ırklarının yetiştirilmesini destekleyecek ve üretilen etin çocuklara kavurma olarak dağıtılmasını sağlayacak proje, 2020 baharında başlayacak.
Mera İzmir Projesi, Protein ihtiyacının daha az enerji tüketilerek karşılanmasını ve kontrollü üretim sayesinde meraların rotasyon ilkesine bağlı kontrollü kullanımına ve korunmasına olanak sağlayacak. Böylelikle İzmir ve Ege genelinde terk edilen mera alanları yeniden hayat bulacak.
Mera İzmir projesi sayesinde etlerin doğrudan kurbanlık veya karkas et olarak satılması yerine işlenerek katma değerinin artırılması sağlanacak. Kavurma tekniği etin küflenip bozulmasına engel olup uzun süreler kullanılmasına imkân tanıdığı için; hem geleneksel üretim yöntemleri desteklenecek hem de meradan çocuklara uzanan besin zincirinde sürdürülebilir, iklim dostu bir model hayata geçirilmiş olacak. Kavurma ihtiyacının bir bölümü ise Ardahan'dan başlamak üzere diğer illerimizdeki meralarda hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerden tedarik edilecek.
PROJENİN GÖRÜNMEYEN YÖNÜ
İBB Başkanı Tunç Soyer, Mera İzmir projesi ile çocukların protein ihtiyacını karşılanmasına yardım edileceğini belirterek, "Ancak bu projenin sadece görünen yüzü. Öte yandan, Türkiye'deki yanlış tarım politikaları nedeniyle bitme noktasına gelen hayvancılığa da beklediği can suyunu vereceğiz" dedi. Projenin sadece çocukları değil ülkenin geleceğini de ilgilendiren tarihi bir adım ve tarımda devrim niteliğinde bir adım olduğunu kaydeden Soyer, "Ege Bölgesi'nin koşullarına uygun türlerin yetiştirilmesini sağlayarak, meraları yeniden kullanılır hale getirerek onların korunmasını da sağlayacağız. Büyükbaş hayvancılığa kıyasla daha az seragazı emisyonuna neden olan, koyun ve keçi gibi türlerin yaygınlaşmasını sağlayacağız. Bu da iklim krizinden çıkma çabalarına destek olacak. Kavurma gibi bir ürünle de tarımda hep vurguladığımız katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlayacağız" açıklamasını yaptı.
KOOPERATİFLER ÖNCÜ OLACAK
Çocuklara ücretsiz dağıtılacak kavurma üretimi, Süt Kuzusu projesinde olduğu gibi kooperatifler ve damızlık birlikleri aracılığıyla yapılacak ve üreticilerin güçlendirilmesi sağlanacak. Üretim aşamasında kurulacak bölgesel kooperatif tipi yapılarda, özellikle kırsaldaki kadınların emeğinin et işleme üretimine katılması ile istenilen katma değerli ürünün üretilmesi mümkün olacak. Üretilen kavurmalar, İzmir'deki üretici pazarlarında da satışa sunulacak.