Et fiyatlarının artması, sütü düşük fiyata satılan hayvanların kesilmesine neden oldu. Hayvancılık otoriteleri konunun çözümü için çeşitli öneriler sundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 81 ilin valisine gönderildiği 'süt inekleri kesilmesin' talimatı, zarar eden üreticilerin tepkisini çekti. İzmirli bazı süt üreticileri, süt fiyatı zarar sınırı olan 1 ile 1.10 lira bandının altına düştüğü sürece ineklerin mezbahaya gideceğini vurgulayarak, Et ve Süt Kurumu'nun piyasadan fazla miktarda süt tozu çekmesi, uzun vadede ise süt ve ete yönelik teşvik gerektiğini söyledi. Ege Bölgesi'ndeki en büyük üretici ve süt tesisleri arasında yer alan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yaşanan et sıkıntısını giderilmesi için et verimi yüksek ırkların veya melez ırkların et hayvancılığında kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Yaşanan kriz ve sorunlarla ilgili olarak çözüm önerilerinin de olduğunu belirten Eskiyörük, "Et ve Süt Kurumu'nun piyasadan yüksek oranda 'süt tozu' çekmesini ve fazlalığı eritmesini gösterebiliriz. Böylece kısa vadede üreticinin elindeki fazlalık süt kullanılır, zarar önlenir" diye konuştu.
MERALAR CANLANDIRILSIN
Avrupa'da ortalama 16 lira civarında olan kırmızı etin kilosunun Türkiye'de yaklaşık 36-45 TL arasında satıldığını belirten Eskiyörük "Bakanlığın çeşitli teşviklerle yaşlı ve verimsiz hayvanların kesilmesini sağlaması lazım. Böylelikle et açığımız giderilir ve süt fazlalığına da katkı konulur. Doğu bölgelerimizde çok sayıda büyük ve geniş mera boş, atıl vaziyette durmakta. Bu meralarımızı hakkıyla kullanıma geçirerek, et hayvancılığımızın düşük maliyetle, gelişmesini sağlayabiliriz" dedi. İzmir Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çiftlikler Sorumlusu Ahmet Canbazoğlu da, süt primlerinin artırılmasıyla sorunun düzeleceğini öne sürdü. Aynı zamanda Ödemiş Ziraat Odası Başkanı olan İzmir Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği İkinci Başkanı Ahmet Kocaağa ise "Dişinin kesilmesine karşıyız. Verimden düşenler kesilmeli" dedi.
GazeteDokuzEylül