SÜT EKONOMİSİ VE İZMİR
İzmir`de her şey var. Turizm, deniz ticareti, tekstil, konfeksiyon, inşaat, makina, doğal taş ve otomotiv, daha da sayabilirim. Ancak İzmir ilinin en rekabetçi üstünlüğe sahip olan sektörü tarım ve gıda... Bunun en somut örneği ise İzmir`in süt üreti
30.09.2014
2.445 okunma
KATMA DEĞERE YÖNELMELİ
İzmir ilinde süt üretimi her geçen gün arttığına göre bu süreci çok daha verimli ve
katma değere yönelik biçimde değerlendirmek gerekmez miydi? Öyleyse yalnızca
çiğ süt üretim değeri 2 milyar liraya yaklaşan bir sektörü mamul üretir hale
getirmek ve özellikle peynir üretimine odaklanmak çok daha akıllıca olmaz mıydı?
Dolayısıyla artık bölge ekonomisinde süt ürünleri ve daha özelde peynirciliği
yüksek sesle konuşmanın zamanı gelmişti.
EGİAD'A TEŞEKKÜR
EGİAD Başkanı Seda Kaya, aslında "İzmir neyin merkezi olmalı?" sorusuna dikkat
çekmek amacıyla bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaya, İzmir'in
Türkiye'nin tarım ve gıda merkezi olması ve politikaların bu doğrultuda
hazırlanması gerektiğinin altını çizdikten sonra, il genelinde süt ekonomisinin
büyüklüğü ve katma değer potansiyeline vurgu yaptı. Açılış konuşmalarında Seda
Kaya'dan sonra söz alan İzmir Tarım Grubu (İTG) Başkanı Mahmut Eskiyörük,
Ulusal Süt Konseyi (USK) adına konuşan İzmirli sanayici Kosat Gürler, İl Gıda
Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal ve Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa
Kayhan EGİAD yönetimine teşekkür ederek ilk defa düzenlenen bu toplantının
gıda sektöründe çok olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ettiler.
KİMLER KONUŞTU
Panel konuşmalarında ise sırasıyla Ödemiş bölgesinden Gölcük Süt Mamulleri
Yöneticisi İsmail Dadal, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Kınık, gıda sektörünün öncüsü Pınar'ın Üretim
Müdürü Ozan Tidin, Tire bölgesinden Boyacıoğulları Ömür Süt Mamulleri
Yöneticisi Esra Boyacıoğlu, peynircilikte yeni bir çığır açan İzmir Koyun ve Keçi
Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ile birlikte sektörün en köklü
firmalarından Sakıpağa'nın şirket ortağı Serhan Sakıpağa yer aldılar.
HOLLANDA ÖRNEĞİ
Geçtiğimiz hafta da yazmıştım. İzmir ekonomisinin gelecek 25 yılına damga
vuracak sektörün gıda olacağını söylemiştim. Tabii gıda çok geniş bir sektör,
göreceksiniz süt ürünleri ve peynircilik bu çerçevede lokomotif rolü oynayacak.
Sonuç itibarıyla yaklaşık 2 milyar lira tutarında bir hammaddenin mamule
dönüşmesiyle bu rakamın katlanarak, birkaç misline çıkacağına hep birlikte tanık
olacağız. Yeter ki bu işi iyi planlayalım. Hollanda örneği ortada. EGİAD işaret
fişeğini atarak görevini en iyi şekilde yaptı. Teşekkürler..