SUSAMIN SOFRALARA UZANAN ZAHMETLİ YOLCULUĞU

Başka gıda olmak üzere bazı sektörlerde kullanılan susam, Çukurova çiftçisinin yoğun emeğinin ardından tüketime sunuluyor.

Çukurova'da haziranda buğday hasadının ardından ekilen susam, tarlalarda 3 ayda olgunlaştıktan sonra elle toplanıp kümeler halinde kurutulmaya bırakılıyor.

Yaklaşık 3 hafta güneşte bekletilen ve sopalarla vurularak bitkisinden ayrılan susam, yöre halkının el emeği sayesinde zahmetli yolculuğun ardından tüketime hazır hale getiriliyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, son yıllarda ekimi azalan susamın, verim olarak üreticisini sevindirdiğini söyledi.

Eylül ayında hasat edilen susamdan dekar başına ortalama 40 kilogram ürün alındığını belirten İspir, şunları kaydetti:

"Çukurova'da susam, daha önce hem birinci hem de ikinci ürün olarak ekilirdi. Son yıllarda ekim alanı azaldı. İşçiliği zor olduğundan eskisi gibi ekilmiyor. Bu ürün, makineyle hasat edilemiyor. Dökülmemesi için hasadı elle yapıldığından yoğun emek istiyor. Simitte, pidede, tatlı ve pastalarda kullanılan, aynı zamanda tahinin ham maddesi olan susamın verimi bu yıl üreticisini sevindirdi. Kilogramı 5 ile 7 liradan satılıyor."
 
İlçeye bağlı Kayasuyu köyünde çiftçilik yapan İsmet Özge de yörede "küncü" adıyla bilinen susamdan kaliteli verim aldıklarını kaydetti.

Kızyusuflu köyünden Hacer Karaüce de imece usulü hasat ettikleri susamın yaklaşık 3 hafta süreyle kule şeklinde dizilerek kurutulduğunu, sopa ile vurularak taneleri döküldükten sonra elenip, satışa sunulduğunu anlattı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser de sıcağı seven susamın uygun yerde ekilmesi durumunda veriminin arttığına dikkat çekerek, "Bölgemizde hasadı yapılan susam, özellikle tahin yapımında kullanılıyor. Dünyada üretilen susamın yüzde 70'inden yağ elde ediliyor" dedi.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.