İzmir'in Ödemiş ilçesi hızlı bir değişim içinde. Daha önce ilk defa bu köşede okudunuz, kamuoyunun patates merkezi diye bildiği Ödemiş, artık Türkiye'nin en fazla süt üreten ilçesi konumunda.
MERKEZ İZMİR
Selahattin Altun, "Türkiye Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) 2008 yılında kuruldu. Üye Sayısı 385'e ulaşan SÜSBİR'in ülkenin dört bir köşesinde üyesi bulunuyor. Özellikle İzmir, Adapazarı, Yalova, Antalya, Adana, Samsun ve Muğla'da üretim yoğunlaşmış durumda. En yoğun süs bitkileri üretimi yapan illerimiz İzmir, Adapazarı ve Yalova'dır. Ancak Türkiye'nin süs bitkisi üretiminin yüzde 50'si İzmir Küçük Menderes havzasında yapılmakta" diyor.
SEKTÖR UMUTLU
Sergi'den hemen önce düzenlenen çalıştayın da çok yararlı olduğunu söyleyen Başkan Altun, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında Süs Bitkileri Daire Başkanlığı'nın kurulması ve sektörün gerçek gücünün ortaya çıkması için kayıt dışılığın önlenmesini özellikle istiyoruz. Sektörümüzün önü çok açık, yıllık 70 milyon doları bulan ihracatımızın önümüzdeki 5 yıl içinde 300 milyon dolara çıkması işten bile değil, fakat kalite ve standartların Avrupa düzeyine gelmesi şart. Dolayısıyla Bakanlığımız ve SÜSBİR'in işbirliği ile komisyonların kurulup çalışması sağlanmalı. Zira işletmelerin öncelikle altyapılarının iyileştirilmesi gerekiyor. Sulama sisteminin üretime uygunluğu, üretim alanlarına jüt (taban örtüsü) serilmesi, üretim harçlarının (torf + cüruf + kontrollü gübre) iyi olması standart üretimi çok artıracak. Ayrıca işletme altyapı ve üstyapı desteği ve kredisi ile birlikte sektörün TARSİM ve KOSGEB kapsamına alınması bize büyük katkı verecek" diye konuşuyor.
BÜYÜK ANLAŞMA
Hüseyin Cabbar ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "10. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi açılışından hemen sonra İstanbul Ağaç A.Ş ile Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği arasında yaklaşık 1 milyon TL tutarında anlaşma imzalandı. Ödemiş'i içine alan Küçük Menderes havzası Türkiye süs bitkileri üretiminin yüzde 50'sini karşılıyor. Ovada çalılar, çiçekli bitkiler, yer örtücüler, sıcağa dayanıklı ağaçlar, dağlarda ise ibreli bitkiler ve soğuğa dayanıklı yapraklı ağaçlar üretilmekte. Kısacası bitki üretimi için son derece uygun ortamı olan bir havzadan bahsediyoruz. Bu havzanın önemsenmesi ve desteklenmesini devletten beklemek de hakkımız diye düşünüyoruz."
Not: Son günlerde çok değerli iki dostu kaybettik. İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Turan Sökeli ve eski Salihli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Can'a Allahtan rahmet diliyorum.