SÜPER MEYVE`DE İLK ÜRÜN ALINDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Yalova'da üç yıldır 'süper meyve' olarak bilinen 'aronia' bitkisi üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Araştırma ve çabalarının olumlu sonuçlandığını, bu önemli ürünü yetiştirmeyi başardıklarını söyleyen ilk meyveyi bu yıl aldıklarını dile getiren Boz, şunları belirtti:

"Bu büyük bir başarıdır. Bu meyve, birçok ülkede sağlık meyvesi olarak da biliniyor. Şimdi bu meyveleri toplayarak topluma hangi şekilde sunacağız onun çalışmasını yürütüyoruz. Kuru meyve olarak da tüketilebiliyor, reçel veya şerbet olarak da sofralara sunulabiliyor. Tüm bu çalışmaların ardından, aronia bitkisinin Türkiye'de yetiştirilmesi için halkımızı bilgilendireceğiz. Devlet eliyle araştırılarak, titiz bir çalışmayla Türkiye'de ilk kez üretilen bu bitkiyi üç yıl önce ektik. Bilimsel olarak sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen bu bitkiyi Türkiye'de üreticilerle tanıştırmak ve yaygınlaştırılmasını sağlamak istiyoruz."

Enstitüde görevli ziraat mühendisi Ayşe Fidancı, bitkinin Türkiye'de bilinmediğini belirterek, Kuzey Amerika'da doğal olarak yetiştiğini ancak son yıllarda dünyanın birçok yerine yayıldığını anlattı.

Fidancı, aronia meyvesindeki antioksidan, fenol, mineral ve vitaminlerin özellikle kalp hastalıkları ve kanseri önlemede potansiyeli bulunduğunun bilimsel olarak belirlendiğini söyleyerek, "Bu, ülkemizde bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla da teyit edilmiştir. Araştırma sonuçlarında 100 bitkiyle karşılaştırılmış ve antioksidan içeriği en yüksek bitki olarak belirlenmiştir" dedi.

Rusya'da tıbbi bitki

Aronia meyvesinin, yüksek aktivitesi nedeniyle Rusya'da tıbbi bitki olarak kabul edildiğini vurgulayan Fidancı, meyvenin soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer, ve safra kesesi dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların ve radyasyon zehirlenmesinin tedavisinde kullanıldığını ifade etti.

Fidan aroniayı tüm Türkiye'de yetiştirmek istediklerini söyledi.

Enstitüde görevli gıda mühendisi Aysun Öztürk de meyvenin kimyasal analizlerini, besin içeriklerini incelediklerini belirterek, "Dünya genelinde taze meyve olarak veya şerbeti tüketiliyor. Biz de aronia ile Türk damak tadına uygun yeni ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. Şu anda aronia ile reçel yapmayı planlıyoruz. Biliyorsunuz çağımızın hastalığı kanser. Dünyada tıpçılar bunun üzerinde çalışıyor, çok sayıda bu yönde bilimsel makale de var" diye konuştu.

Gıda Gündemi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.