Türkiye'nin önemli kiraz üretimi merkezleri arasından gösterilen Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesindeki kiraz üreticileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da kiraz alım fiyatlarının düşük olmasından dert yakınarak, kirazın rekoltesinin yüksek olmasına rağmen para kazanamadıklarını belirttiler.
İlçede üretilen ve İngiltere Kraliyet ailesinin dahi sofrasına giden TADİKİ marka Sultandağı kirazının üretimini gerçekleştiren çiftçiler her yıl olduğu gibi bu yıl da ihracatlık kirazın alım fiyatlarından şikayet ederek bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade ettiler. Tarlada üretilen kirazın satışa geldiği zaman toptancılar tarafından çok düşük fiyatlardan alındığını ifade eden üreticiler, kimsenin üreticiyi düşünmediğini öne sürdüler. Üretilen kirazın maliyetini kimsenin düşünmediğini dile getiren üreticiler, gübre, ilaç, işçi ve diğer giderlerden dolayı üreticinin para kazanamadığını kaydettiler.
Toptancılardan şikayetçi olan üreticiler, toptancıların oluşturdukları sistem ile tekelleştiklerini ve sayıları 10'nu dahi bulmayan toptancıların belirledikleri fiyatın dışında satış yapamadıklarından dert yakındılar.
KİRAZDA BU YIL ÜRETİM BEKLENTİSİ 25-30 BİN ARASI
Sultandağı Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Gazi Savaş, ilçede üretimi gerçekleştirilen kirazın rekoltesi ve durumu hakkında bilgiler vererek şunları söyledi:
'Bu yıl Sultandağı bölgesinde kira rekoltesi oldukça yüksek. Geçen yıla göre verim yüksek fakat istenilen kalibreyi (kirazın boyutu) çiftçimiz elde edemedi. Rekolte yönünden artış var ama ihracatlık kirazımız bu yıl biraz daha düşük bu bölgede. Geçtiğimiz yıl doğal afetlerden dolayı nisan, mayıs ve haziran aylarındaki yağıştan dolayı düşük verim oldu. Bu yıl verim oldukça yüksek geçen yıla göre bu sene kirazda üretim beklentimiz 20-30 bin ton arası. Bunun bir kısmı ihracata gidecek. Sultandağı bölgemiz Türkiye genelinde ihracatlık kirazın yüzde 8-10'luk bir kısmını tek başına karşılayan bir bölge. Avrupa olsun, Rusya olsun, Irak olsun bu tür pazarlarda kirazımız oldukça rağbet görüyor.'
İHRACATLIK KİRAZ 2,5-3 TL ARASINDA TOPLANIYOR
İhracatlık kiraz alım fiyatının bu yıl oldukça düştüğünü de sözlerine ekleyen Savaş, 'İhracatlık kirazın alımı sezonun başında tabi biraz yüksek açılıyor. Bu yıl kilogramda alım fiyatı 6 TL'de açıldı. Ancak sezon ilerledikçe fiyatlar taban yapıyor yani burada şu anda 2,5-3 TL civarında. Bölgemiz bu yıl üretilecek kirazların yüzde 10'nu ihracata gider. Geçen sene biraz daha düşüktü ihracatlık yüzde 5 civarındaydı' diye konuştu.
ÜRETİCİ BÖLGEYE LABORATUVAR VE GÜMRÜKLEME MERKEZİ İSTİYOR
Öte yandan, laboratuvar ve gümrükleme merkezi olmadığı için ilçede üretimi gerçekleştirilen kirazın toplanarak ihraç edilmek üzere Bursa ve Manisa gibi kentlere gönderildiği ve ihracatın başka illerden yapıldığı için Afyonkarahisar envanterinde görünmediğini belirtildi. Buna da bir çözüm bulunması gerektiğini aktaran kiraz üreticileri bir birlik çatısı altında üreticilerin bir araya getirilmesi gerektiğini söylediler.
İHA