SULTAN SAZLIĞI CENNET GÜNLERİNE KAVUŞTU

Türkiye'nin göçmen kuşlara ev sahipliği yapan Sultan Sazlığı Milli Parkı, kurulan modern sistemler sayesinde "kuş cenneti" olduğu günlere döndü.

Kayseri'nin Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçeleri arasında bulunan, barındırdığı göçmen türler nedeniyle "kuş cenneti" olarak nitelendirilen Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda yürütülen çalışmalar, olumlu sonuç verdi.

Kentte 2006'da "milli park alanı" ilan edilen ve 2009'da kuruma aşamasına gelen sazlık, basınçlı sulama sistemi sayesinde 12 ay boyunca göçmen kuşların konakladığı bir bölge haline geldi.

Su seviyesinin yükselmesiyle bu yıl yaklaşık 250 kuş türünün görüldüğü Sultan Sazlığı, 30 bin civarında da flamingoyu misafir ediyor.

Orman ve Su İşleri Kayseri Şube Müdürü Murat Akgün yaptığı açıklamada, sazlığın, önceki yıllarda su seviyesinin düşmesiyle tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, hayvanların yaşam alanının zarar gördüğünü söyledi.

Zamantı Tüneli'nden 2009'dan sonra getirilen su sayesinde bu tehlikenin giderildiğini belirten Akgün, "Yeni yaptığımız basınçlı sulama sistemiyle sazlığa su taşıdık. Bu yıl içinde Sultan Sazlığı, yüzde 90 eski haline dönüştü. Suyun gelmesinin ardından hem hayvan hem bitki hem kuş popülasyonuyla, yaban hayatı tekrar canlandı" dedi.

Sultan Sazlığı'nın, Ramsar Sözleşmesi ile korunan ve uluslararası öneme sahip sulak alanlardan birisi olduğunu dile getiren Akgün, milli parkın doğal hayat açısından çok farklı değerleri barındırdığını ve alanda konaklayan kuş türlerinin sürekli arttığını bildirdi.

Göçmen kuşların, beslenme ve barınma imkanına göre rotalarını belirlediğini, sulak alanlarda konakladığını anlatan Akgün, şöyle konuştu:

"Flamingolar geçmiş dönemlerde burada 2 ya da 3 ay konaklardı. Özellikle flamingoların yavrulama ve yavru büyütme mekanı Yay Gölü'nün eski haline gelmesiyle, sazlık alan yeni bir yaşam ortamına dönüştü. Sultan Sazlığı'nın kuruma döneminde flamingolar farklı yerlere gidiyordu. Sultan Sazlığı'nın eski canlılığına dönmesi, flamingoları burada tutuyor. 30 bin flamingo artık burada kalıyor. Bunun sayısının artacağını düşünüyorum. Sultan Sazlığı, artık flamingonun en çok görüleceği yer. Tür ve kuş sayıları itibarıyla son 15 yılın en iyi durumundayız."

"Sazlık için yapılan sulama sistemi tarıma da katkı sağladı"

Sazlığın suyunu artıran projenin, bölgede tarımda yaşanan su sıkıntısını da çözdüğünü belirten Akgün, proje sayesinde yöre insanının tarımsal gelirinin arttığını bildirdi.

Akgün, milli parktaki Sindelhöyük Mahallesi'nde tarıma elverişli 4 bin 328 dekara basınçlı sulama sistemi kurulduğunu, böylece 289 ailenin tarım alanlarını verimli kullanmaya başladığını vurguladı.

Basınçlı sulama sisteminin hem sazlığın hem de tarım alanlarının ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Akgün, "Sulama daha önce salma yöntemiyle yapılıyordu. Bu, toprağın çoraklaşmasına ve verimin düşmesine neden oluyordu. Modern sulama sistemi kurulunca tarımdan alınan verim arttı. Halkımız da bundan dolayı milli parklara daha fazla sahip çıkıyor" diye konuştu.

Sindelhöyük Sulama Kooperatifi Başkanı Ziya Aşık da basınçlı sulama sistemiyle tarımda verimin arttığını söyledi.

Önceden bu alanlarda sadece hayvan otlatıldığını ifade eden Aşık, şunları kaydetti:

"Bu sistemle mısır, şeker pancarı, yonca, patates ekeceğiz. Ektiğimiz ürünlerde yüzde 50 artış oldu. Önceden kanallardan suyu getiriyorduk. Bunun sonucunda toprak zarar görüyordu ve verim azalıyordu. Artık kısa sürede sulama yapabiliyoruz. Önceden su basınca ekim yapamıyorduk. Bu sistemle suyu dağıtıp istediğimiz şekilde kullanacağız. Sistemle artık 12 ay boyunca sulama yapabileceğiz."

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.