SU ÜRÜNLERİNDE 2023 HEDEFİ 500 BİN TON

Bakanlık olarak uygulanan politikalarla su ürünleri son yıllarda Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör haline geldi.

Türkiye'nin, geçen yıl yaklaşık 250 bin ton olan su ürünleri üretiminin, 2023 yılında 500 bin tona çıkarılması hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü Koordinatörü Özerdem Maltaş, yaptığı açıklamada, su ürünleri yetiştiriciliğinin dünya besin gereksiniminin önemli bir kısmını karşılayan temel bir endüstri kolu olduğunu kaydederek, bunun Asya ülkelerinde yüzyıllardır uygulandığını belirtti.

Su ürünleri sektörünün; halkın hayvansal besin ihtiyacının karşılanması, gıda güvenliğinin temini, istihdam oluşturması, makro ve mikro düzeyde ülke ekonomisine katkı sunması açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Maltaş, ülkede 10 bini direkt olmak üzere dolaylı istihdam ile 25 bin kişinin sektörden ekmek yediğini aktardı.

Türkiye'nin ciddi anlamda bu sektörden para kazandığını vurgulayan Maltaş, ''Ülkemiz son 10 yılda su ürünleri üretimini 60 bin tondan yüzde 315 artırarak 250 bin ton seviyesine çıkarmayı başarmıştır. Bunun 120 bin tonu alabalıktan geliyor. Avrupa'da alabalık üretiminde birinciyiz. Çupra ve levrekte 2. ve 3. sırada geliyoruz. Su ürünleri ithalatımız 100 milyon dolar ve 100 milyon dolara karşılık yaklaşık 700 milyon dolar ihracat yapıyoruz." dedi.

2023 hedefi ''500 bin ton''

Bakanlık olarak uyguladıkları politikalarla su ürünlerinin son yıllarda Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör haline geldiğini aktaran Maltaş, hedefleri doğrultusunda yeni Su Ürünleri Kanunu Tasarısının yasalaşması, sürdürülebilir üretim arzının sağlanması, yetiştiricilikte yeni türlerin üretime kazandırılması ve kapalı devre sistemlerin yaygınlaştırılması için çalışmalara devam ettiklerini dile getirdi.

Maltaş, Türkiye'nin çevresindeki denizleri, 200 doğal gölü, 293 baraj gölü, bin kadar göletiyle yaklaşık 26 milyon hektarlık su yüzeyi alanına sahip olduğunu anlatarak, bunun su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli bir potansiyel olduğuna dikkati çekti. Maltaş, şöyle devam etti:

''Bakanlığımızla birlikte üniversitelerimiz, il teşkilatlarımız, sektör temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız bir bütün halinde çok dinamik bir sektör yarattık. Gelecekte ne olacak? Gelecekte Bakanlığımızın düşük faizli krediler gibi destekleme politikaları ile mevcut potansiyelimizi en verimli şekilde kullanılabilir hale getireceğiz. Bu potansiyeli değerlendirmek için ciddi anlamda bir altyapımız var. Tek yapmamız gereken bununla ilgili ülkemizin dinamiklerini harekete geçirmek. Ülke genelinde 2 bin 500 üretim yapan tesisimiz var. Bunlarla 2015 yılında 250 bin ton civarında gerçekleşen su ürünleri üretimimizi inşallah 2023'te 500 bin tona çıkaracağız.''

''Çevre dostu teknolojiye sahibiz''

Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğindeki olumlu gelişmelerle, gerek Avrupa ve gerekse Akdeniz ülkeleri arasında önemli bir güç haline geldiğini belirten Maltaş buna paralel teknolojik altyapının da gelişme kaydettiğini aktardı.

Su ürünleri sektöründe Türkiye'nin, yan sektörlerle birlikte bilgi ve teknoloji transfer eden bir ülke konumunda olduğunu dile getiren Maltaş, ''Şu anda su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyanın en modern tesisleri bizim ülkemizde. Öyle ki yemlemeden tutun da alet ekipmanına kadar modern bir teknolojiye sahibiz. Yem teknolojisi en önemli teknolojilerimizden biri. Artık öyle yemler yaptık ki batmıyor, balık onu yeyinceye kadar bekliyor, daha iyi sindirebiliyor ve yemlerimiz çevre dostu. Tesislerimizin çevreye daha az zarar vermesi için çevreyi koruyucu anlamda sürdürülebilir bir üretim yapabiliyoruz.'' diye konuştu.

Kamu spotları ile balık tüketimi teşvik ediliyor

Maltaş, su ürünleri tüketiminin sağlıklı beslenme açısından faydalarının bilindiğini ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için en ucuz imkanlardan biri olduğunu vurguladı.

Bu bakımdan Bakanlık olarak balık tüketimini teşvik etmeye çalıştıklarına işaret eden Maltaş, ''Kişi başına tüketimimiz şu anda ortalama 7 kilogram civarında, dünya ortalaması ise 15 kilogram. Ülke olarak sağlıklı yaşam için balık tüketimimizi artırmamız gerekiyor. Bunun için Bakanlığımız ulusal kanallarda yayınlaması için bir kamu spotu hazırladı. Yerel kanallarda yayınlanması için girişimlerde bulunuldu. Bununla ilgili artarak devam eden kampanyalarımız olacak. Çünkü balık en sağlıklı ürünlerden biri.'' dedi.

Dünya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.