Enginar üreticileri, yer altı su kaynaklarının azalmakta olduğuna dikkat çekerek, üretimin devamı ve Türkiye'den gelen suyun tarımsal alanlarda kullanımı için proje üretilmesi gerektiğini belirtti.
Mesarya Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Salih Gürsoy yaptığı açıklamada, ülkede birçok ekili alan ve geçimini bu şekilde sağlayan birçok üretici olduğunu söyleyerek, su ile ilgili projeler hazırlanmazsa üretim alanlarında küçülme olacağını belirtti. Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi ise ülkedeki tatlı suyun yetersiz olduğunu ve üretimi olumsuz etkilediğini kaydetti.
Enginar üreticileri, yer altı su kaynaklarının azalmakta olduğuna dikkat çekerek, üretimin devamı ve Türkiye'den gelen suyun tarımsal alanlarda kullanımı için proje üretilmesi gerektiğini belirtti.
Mesarya Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Salih Gürsoy, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, enginar hasatına başlandığını belirterek, geçen yıla göre enginarda artış olduğunu belirtti. Gürsoy, ülkenin kurak olmasından dolayı ve su kaynaklarının tükenmekte olduğunu ifade ederek, bunun enginar üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. Gürsoy, "Yer altı suları azalıyor, üretimin devamı için projeler üretilmesi gerekiyor" diye konuştu. Türkiye'den gelen suyun tarımsal alanlarda kullanımı için projeler hazırlanması gerektiğini söyleyen Gürsoy, ülkede birçok ekili alan ve geçimini sağlayan birçok üretici olduğunu kaydetti. Gürsoy, Türkiye'den gelen su ile ilgili projeler hazırlanmazsa üretim alanlarında küçülme olacağını belirtti.
Gürsoy: "Enginar üreticisi tarım sigorta kapsamında olmalı"
Enginarın doğal afetlere karşı savunmasız olan ve kış ayında çıkan bir sebze olduğunu anlatan Gürsoy, tarım sigorta kapsamında olmamasının üretici için sıkıntı yarattığını söyledi. Gürsoy şunları söyledi: "Yaşanan don olaylarında üreticinin zararı, enginarın tarım sigorta kapsamında olmamasının dolayı karşılanmıyor. Bu sorun üreticiye olumsuz olarak yansıyor. Türkiye'ye ihraç ettiğimiz enginardan yüzde 3 stopaj vergisi alınıyor. Kar oranı daha belli olmadan vergilendirmek doğru değildir"
Gürsoy, ülkede 12 milyon enginar üretildiğini, 200 civarında ise enginar üreticisinin olduğunu söyleyerek, ihracatın önceden birlikler üzerinden yapıldığını, maliyetinin yüksek olmasından dolayı üreticinin artık bazı şirketler üzerinden ihraç yaptığını belirtti.
"Bütün sebzelerde olan riskler enginarda da var"
Gürsoy şöyle devam etti: "Enginar Kıbrıs'ta ihracata açık iyi bir sebzedir. Türkiye 'nin büyük katkısı var. Türkiye pazarını kaybetmememiz gerekiyor. Enginar için yanlış bilgilendirmeler söz konusu. Enginara hormon atılıyor diye konuşanlar var. Bütün sebzelerde olan riskler enginarda da vardır. Geçmiş yönetimler ülkeye gelen tarım ilaçlarının hangi sebzeler üzerinde kullanılması gerektiğini etiketlemediler. Birçok üretici ilaçları yanlış sebzeler üzerinde kullandı. Bu da tutuculuk yaptı. Ancak son dönemde iyi çalışmalar yapıldı. Hangi ilacın hangi sebzede kullanılacağı belirtildi. Ne zaman hasat edileceği belirtiliyor ve analizleri yapılıyor. Bana göre son birkaç yıldır sebzeler güvenle tüketiliyor. Hormon ilacı yasaklandığında yıllarca kaçak kullanıldı. Son dönemde labaratuar kuruldu, serbest bırakıldı. Kullandığımız hormon insan sağlığını tehdit etmiyor. Kullanılacak ilacı bilirsek, hasat zamanını bilirsek, analizleri zamanında yapılırsa enginar rahatlıkla tüketilebilir"
Gazi: "En temiz sebze enginar..."
Mormenekşe Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi, Devlet Labaratuarında en fazla tahlil yapılan sebzenin enginar olduğunu söyleyerek, enginarın en temiz sebze olduğunu belirtti. Gazi, İstanbul ve Bursa'ya yılda 240 tır enginar ihraç edildiğini ifade ederek, bunların tahlilerinin yapılarak ihraç edildiğini anlattı. Enginar kesimine hava şartlarından dolayı bu yıl geç başlanıldığını belirten Gazi, tatlı su bahçelerinde enginar kesiminin başlandığını söyledi. Tuzlu su bahçelerinde henüz enginar kesimine başlanmadığını dile getiren Gazi, tatlı suyun yetersiz oluşunun enginar üretimini olumsuz etkilediğini kaydetti. Gazi, enginar üreticilerinin yıllardır don olaylarından gördükleri zararın tarım sigorta kapsamında olunmaması yüzünden karşılanmadığını belirtti.
"Kooperatif desteklenmeli"
Gazi, üreticinin sıkıntılarını şu şekilde anlattı: "Girdilerin yüksek olması, bahçelerin mazotla çalışması, elektriğe göre maliyeti artırıyor. Euro dizele geçilmesi de maliyeti artırıyor. Enginar üreticisinin en büyük sorunlarından bir tanesi de malın tekelden çıkmamasıdır. İhraç özel firmalarla yapılıyor. Kooperatifin desteklenmesi yönünde devlet çalışma yapmalıdır. Hükümetlerle görüşmelerimiz oldu, sıkıntılarımızı aktardık. Serbest piyasa deniliyor ama bu piyasa sektöre zarar verecekse önlem alınmalıdır"
Gazi, enginarda fiyatın değişken olduğunu belirterek, mal arttıkça fiyatın düştüğünü söyledi. Gazi, "1,5 liradan başlayan enginar 0,25 kuruşa kadar düşüyor"diye konuştu.
Kıbrıs Postası