İtalya'da Nemo'nun Bahçesi adı altında yürütülen su altı tarım projesi büyük ilgi çekiyor.
Fesleğen, fasulye, çilek ve marul yetiştirilebilen bu bahçe, Akdeniz sularının yaklaşık 9 metre altında bulunuyor. Su altı çiftçileri zararlı böcekler, yabani otlar, etkili hava koşulları, değişken büyüme mevsimi ve büyük ölçekli enerji ihtiyacından kurtarılmış hidroponik sualtı tarımının, kurumaya başlayan tarım arazilerine bir alternatif olabileceğini düşünüyor.
Projenin olduğu bölge Napoli Körfezi’nin bol güneş alan sularında konumlanıyor. Okyanus tabanında balon şeklinde minik seralar kuruluyor. Projede şu anda yedi adet “biyosfer” bulunuyor. Biyosferlerin her biri 8 ila 10 adet tepsi veya 22 saksı bulundurabiliyor.
Değişmeyen nemli hava, yoğun deniz suyuyla karışan ve susamış bitkiler için uygun bir sıcaklık ayarlanıyor. Nemo’nun Bahçesi’nin açıkta ve çok derinde olmadığını da düşünürsek, ekinler yüzeyden yayılan güneş ışığına kolayca ulaşabiliyor ve bitkiler de bu koşullarda çok hızlı büyüyor.
Biyosferlerdeki balonların içinde bulunan deniz suyu, buharlaştıktan sonra yapının tavanında yoğunlaşıyor ve tuzsuz su olarak bitkilerin üzerine damlıyor. Bitkilerin gelişebilmesi için kırmızı spektrumda ışık gerektiğinden, su altı seralarının suyun 5 ila 15 metre altında bulunması gerekiyor. Herhangi bir sulama masrafı gerektirmemesi nedeniyle deniz altı seralarının geleceğin tarım yöntemi olması umuluyor.
Hayal Senem Sayan