SORGUN'DA ÇİLEK ÜRETİMİ GELİŞİYOR

Sorgun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çiğdemli Beldesi'nde deneme amaçlı olarak ekilen ve beklenilenin üzerinde verim alınan çilek, Yozgat'ta üreticilerin tercihi olmaya başladı.

Yozgat’ta ‘Alternatif Ürün’ projesi kapsamında 4 dönümlük alana ekilen çilek, üreticiye gelir getirmeye başlayınca talep arttı, 43 dekar alanda daha çilek bahçesi tesis edildi.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta 2011 yılında 4 dekar alanda deneme amaçlı ekimi yapılıp, ürün alınmaya başlanılan çilek bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü, üretime yönelik talep arttı, 43 dekar alanda daha çilek bahçesi tesis edildi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, 2011 yılında gerçekleştirilen deneme amaçlı çilek ekiminden olumlu sonuç aldıklarını söyledi. Özdemir, çiftçileri alternatif ürünlere yönlendirerek, tarımsal çeşitliliği artırmak istediklerini, bu amaçla Yerköy ve Yenifakılı ilçelerinde toplam 4 dekar alana 24 bin adet fide dikimi yapılarak oluşturulan çilek bahçesinden olumlu sonuç alındığını kaydetti. 2013 yılında ise Sorgun ilçesi Çiğdemli Beldesi’nde toplam 4 dönümlük alanda çilek bahçesi kurulduğunu vurgulayan Özdemir, ”Üreticilerimiz ürün almaya başladı. dekardan 4 ton civarında ürün alan çiftçilerimiz çilek üretiminin karlı bir iş olduğunu görünce taleplerini artırdı. Gelen talepler değerlendirildi İl Özel İdaresi’nden geçen yıl aktarılan kaynak doğrultusunda bu yıl 43 dekar alana 2 bin 580 kilo malç, 258 bin adet fide dikimi yapılarak, çilek bahçeleri oluşturuldu. Fidelerin temini için 104 bin 232 lira harcandı” dedi.
Özdemir, Sorgun’da 25, Yozgat merkezde 2 olmak üzere kurulan 27 çilek bahçesiyle birlikte tesis edilen çilek bahçesi sayısının 31′e çıktığını, önümüzdeki yıllarda elde edilen başarıya bağlı olarak yeni bahçelerin tesis edilebileceğini de sözlerine ekledi.
Bitki gelişiminin tamamlanmasının ardından oluşan çiçeklerden meyve alınmaya başlanıldığını belirten Sorgun ilçesine bağlı Çiğdemli Beldesi’nde 2013 yılından itibaren çilek yetiştirmeye başlayan Ömer Nazlıgül, ”Mayıs ayında ürün almaya başlıyoruz. Ekim ayının ortaları kadar ürün toplayıp, satıyoruz. Geçen yıl 2 tonun üzerinde ürün aldım. Ancak bu yıl 4 tona yakın ürün alırız diye ümit ediyorum” diye konuştu.
Çileğin daha önceki yıllarda ektiği buğday ve diğer ürünlere göre ekonomik getirisinin daha iyi olduğunu dile getiren Nazlıgül, çilek üretiminin kolay olduğunu, her bölgede rahatlıkla yetişebildiğini bildirdi. Nazlıgül, ”Bir kez dikimi yapıldıktan sonra 3 yıl boyunca ürün alabiliyorsunuz. Bir dekardan 4 ton ürün elde edebiliyoruz. Mayıs ayında ilk ürünü biraz yüksek fiyattan satabiliyoruz. Daha sonraki aylarda fiyat biraz düşüyor. Bir ton çileği 2 bin lira ila 4 bin liradan satıyoruz. Yani yılda bir dekardan en az 12-16 bin lira gelir elde ediyoruz” ifadesini kullandı. (Haber/Foto: Seyfi Çelikkaya)

Sorgun Postası
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.