SÖKE OVASINDA ALTERNATİF ÜRÜN; SOYA FASÜLYESİ

Söke Ovası'nda yıllardır pamuğa alternatif olabilecek ürünlerin deneme üretimleri yapılıyor. Bu ürünler zincirine soya fasulyesi de eklendi.

Sökeli çiftçi Musa Muslu tarafından ekilen soya fasulyesinin hasadı tarla günü etkinliği şeklinde yapıldı. Tarla günü etkinliğine Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş’da beraberinde oda meclis üyesi Ömer Gümüş ile katıldı.

Sökeli çiftçi Musa Muslu’ya ait olan arazide gerçekleşen tarla günü etkinliğinde, Söke Ovası’nda 15 yıl sonra ilk kez bu yıl ekilen soya fasulyesi hasadına katılan Başkan Kocabaş, Birlik Tohum firmasında çalışan Ziraat Mühendisi Rıfat Özkaya’dan bilgi alarak ara ürün ekiminde soya fasulyesinin önemine dikkat çekti.

“MALİYETİ PAMUKTAN DAHA DÜŞÜK”

Birinci ürün olarak 110 dönümlük arazide gerçekleşen buğday ekiminden sonra 26 Haziran’da soya fasulyesi ekimi gerçekleştirdiklerini belirten Ziraat Mühendisi Özkaya, “Soya fasulyesi ikinci ürün olan pamuktan alternatif olarak maliyeti daha düşük ve hasadı daha erken. Eğer pamuk ekimi gerçekleştirseydik 15 Kasım’da hasat yapacaktık. Ancak şu an itibariyle soya fasulyesi hasadına başladık” dedi. Dönümde 400-450 kg verim aldıklarını ve soya fasulyesinin fiyatının borsalarda 1.2 TL’den işlem gördüğünü belirten Özkaya, “Tarım Bakanlığı bu ürünü 50 Kuruş prim desteği ile destekliyor. Pamukta ikinci ürün olarak özellikle maliyetler yüksek olduğu için alternatif ürün arayışı içerisindeydik. Adana bölgesinde ikinci üründe soya fasulyesi ektiklerini gördük. Biz de bu yıl ilk defa Söke’de soya fasulyesi ekimi gerçekleştirdik. Ortaya Söke çiftçisi için güzel bir sonuç ortaya çıktı” diye konuştu.

“SÖKE OVASI’NA 15 YIL SONRA İLK KEZ EKİLDİ”

Pamuğun fiyatların sunni olarak düşürüldüğü, çiftçi emeği ve alın terinin dikkate alınmadığı bir ürün haline geldiğini belirterek, ana ürün pamuğun yanı başında alternatif ürün arayışı içerisinde olduklarının altını çizen Kocabaş, “Bu yıl son 15 yılın ilkini gerçekleştiriyoruz. 15 yıl önce Söke Ovası’nda soya fasulyesi ekimi gerçekleştirilmişti. 80’li yıllarında başında da soya ekimi yapılmıştı ancak çok fazla bir sonuç alınamamıştı. Burada bir ilki gerçekleştirmenin heyecanını bize yaşattılar. Pamuk fiyatlarının düştüğü bir dönemde gündeme gelmesi önümüzdeki yıllarda da Söke Ovası için de bir alternatif haline geleceğini düşünüyoruz ” dedi. Pamuğun dönem içinde yağışlardan en fazla etkilenen ve en ufak yağışta kalite kaybına maruz kalan bir bitki olduğuna değinen Başkan Kocabaş, “Gördüğüm kadarıyla soya fasulyesinde yağıştan etkilenecek bir durum söz konusu değil.

Domuzun zarar vermediği bir ürün olması da avantaj. Çiftçimizin bunu değerlendirilmesi menfaatine olacaktır. Soya fasulyesinin Türkiye’de çok fazla kullanım alanı oluşmuş durumda. Türkiye’de hayvan işletmeleri çoğaldı. Yemin ham maddesi mısır ve soya fasulyesidir. Yağ açığımıza da doğrudan katkıları olacaktır. Pamuk için ikinci ürün olarak iyi bir alternatif olacaktır” diye konuştu.

 

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.