SÖKE OVASI`NDA SOYA FASULYESİ SEFERBERLİĞİ

Bu sezon Söke Ovasında bin 960 dekarlık alanda deneme üretimi yapılan soyada olumlu sonuçların alınmasının ardından Söke İlçe Tarım Müdürlüğü, düzenlediği toplantıda üreticilere soya üretimini anlattı.

Belediye Çok Amaçlı Düğün Salonu'nda yapılan toplantıda, Söke İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Hatice Gacar, ve Filiz Güneş Sadık yaptıkları sunumla Söke Ovasında deneme ekimleri, yapılan soya üretimi ile ilgili bilgilendirme yaptılar.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan, İyi Pamuk Uygulamaları Derneği'nden Gülşah Ayvazoğlu Çevik, Söke İlçe Tarım Müdürü Seyit Yıldız, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş,Ziraat Odası Meclisi Başkanı Yılmaz Özel,Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü yetkilileri,üreticilerin katıldığı toplantıda, soya üretiminin pamuğa alternatif ürün olarak değil, ara ürün olarak da değerlendirilebileceğine dikkat çekildi.

Yapılan sunumda bir baklagil bitkisi olarak soyanın toprağa azot kazandırarak, kendisinden sonra ekilecek olan ürünlerde verimi artıracağı gibi gübre tasarrufu sağlayan ekim nöbeti için en uygun bitkilerden biri olduğu dile getirildi. Sunumda ayrıca bu gün gelişmiş ülkelerin piyasalarında soyanın sütü, peyniri, filizi, dondurması, eti ve unundan, mürekkebi, mumu ve benzine kadar pek çok soyalı sanayi ürününün bulunduğu da bildirildi.

Sunumu yapan ziraat Mühendisi Hatice Gacar, 2014-15 üretim sezonunda Söke Ovası'nda 31 üreticinin toplam bin 960 dekar alanda soya fasulyesi üretimi yaptığını belirterek, ”12 üreticimizin tarlaları her hafta rutin olarak ziyaret edilerek daha iyi verim elde edilmesi için gözlemlerde bulunduk. Alınan sonuçların olumlu olması önümüzdeki sezon ovamızda soya fasulyesi ekiminin daha da yaygınlaşmasının habercisi oldu” diye konuştu. Gacar, soya ekiminin, pamuk ekim dönemini kaçıran üreticileri için iyi bir fırsat ürünü olabileceğini sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Gıda Tarım İl Müdürü Mustafa Bircan, bölgede farklı ürünlere yönelmenin il katma değerini daha da yukarıya taşıyacağına inandıklarını vurgulayarak, ”Soya fasulyesi ekimi ile toprağın yapısının homejen hale getirilmesi ve sürdürülebilirliğinin korunması açısından da önemli bir bitki” dedi. Bircan, sertifikalı tohumu tercih eden üreticilerin bakanlıkça desteklendiğine dikkati çekti.

Aydın Denge
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.