Bu yıl aşırı fiyat artışıyla dikkatleri üzerine çeken kuru soğan gündemdeki yerini koruyor. Küf hastalığı nedeniyle depolarda çürüyen soğanın, hastalığa dayanıksız tohumla üretildiği belirtildi.
KENDİ TOHUMUMUZU ÜRETELİM ÇAĞRISI
KÜF hastalığı nedeniyle tarihte en yüksek fiyatı gören soğanda tartışma sürüyor. Türkiye'nin en büyük fide üreticilerinden Grow Fide Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Ünal, soğanın fiyatının yükselişinin en büyük nedeninin korsan tohumlar olduğunu söyledi
İLLEGAL TOHUM ÜRETİYORLAR
Yurt dışından ithal edilen tohumların; aynı bitki türünün farklı ailelerden gelen ana ve baba bitkiler birleştirilerek elde edilen hibrit tohum olduğunu, bunlara da F1 dendiğini açıklayan Hasan Ünal, şöyle konuştu: "Çiftçi bu tohumu ekiyor. Bu tohumdan elde edilen soğanda sorun yok. Fakat Türkiye'de hibrit F1'den illegal şekilde yeniden tohum üretmeye çalışan firmalar var. Bu tohumu eken çiftçi 3 çeşit ürün alıyor. Ürünün yüzde 25'i tohumun anasına, yüzde 25'i babasına yüzde 50'si ise kendisine benziyor. Bu ürünlerin hepsinin ayrı zamanlarda hasat edilmesi lazım."
ORTAK HASAT OLMAZ
"Milyonlarca tohum var. Çiftçi bunu ayırt edemeyeceğinden ürünü aynı anda hasat ediyor. Ürünlerin biri olgunlaşmamış birinin zamanı geçmiş olduğundan hepsi bir çuvala koyulunca zamanı geçen yaş soğan küfleniyor ve diğerlerini de hasta ediyor. Japonya'daki ve Hollanda'daki uzmanlara da bu durumu sordum. Uzmanlar da bunu doğruladı."
TÜKETİCİDEN 1 MİLYAR DOLAR ÇIKTI
Türkiye'de yılda 2 milyon 200 bin ton soğan üretildiğini bunun da ülkeye yettiğini kaydeden Ünal, "Bunun yarısının kilogram fiyatı 1 liradan 5 liraya çıkınca 1 milyar dolar tüketicinin cebinden çürümeye ve kar edenlere gidiyor. Yani tüketici bu korsan tohumlar nedeniyle 1 milyar dolar parayı cebinden çıkarmak zorunda kalıyor" dedi.
ÜNAL BAKANLIĞA SESLENDİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na seslenen Dr. Ünal şöyle dedi: "Türkiye'nin para etmediği için yerli soğan tohumu yok. Acele hastalıklara dayanıklı kendine has tohum üretmemiz lazım. Bunu bulana kadar da yurt dışından tohum almaya devam edilmesi gerekiyor. 400 bin ton soğanın çürüyerek çöpe gitmesinden yurt dışından tohum alınması çok daha karlıdır."
Hürriyet