SOĞAN FİYATLARINI YÜKSELTMEK İÇİN SPEKÜLATİF HAREKETLER YAPIYORLAR

Türkiye genelinde birkaç ay öncesine kadar tarlada kilosu 35 kuruşa alıcı bulan kuru soğanın kilosu şimdilerde 3 liraya dayandı.

Üretici tarafından depolardan 1,5 ile 2 lira arasında satılan kuru soğanın, pazar tezgahlarında ve market reyonlarında kilosu 3 liraya kadar çıktı.

Çoğu üretici bu durumu, üretim bölgelerinde baş gösteren soğanda kök çürümesine neden olan hastalığın depolarda da devam etmesine bağladı.

Bazı üreticiler ise asıl sebebin depolardaki soğanın piyasaya sürülmemesinden kaynakladığını savundu. Bu üreticiler, "Normalde bizler burada satışımızı hiç durdurmuyoruz. Ama başka üreticiler fiyatları yükseltmek için spekülatif hareketler yapıyorlar, satmak istemiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Amasya Oluzlu Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çelik, 2015 sezonunda soğan rekoltesinin çok yüksek olduğunu, Polatlı ve Eskişehir bölgesine hasat zamanında fazla yağmur yağması sonucu soğanlarda mantar şeklinde hastalık meydana geldiğini belirtti. Yıllık ortalama 11 bin ton soğan ürettiklerini kaydeden Çelik, "Normalde bizler burada hiç satışımızı durdurmuyoruz. Ama başka üreticiler fiyatları yükseltmek için spekülatif hareketler yapıyorlar. Satmak istemiyorlar. Zaten fiyatlar şu anda çok iyi durumdadır. Bu fiyatların fazla da ilerleyeceğini sanmıyorum. Ülkemizde yeteri kadar soğan var. Bugün İran'dan soğan gelmiş olsa fiyatı zaten 2 lira. Bu durumda İran'dan soğan gelme şansı en az 1,5 ya da 2 ay yok. Ukrayna'da da çürük meydana geldiği için ihracat yapamayacak şekildedir soğanları. Yani Türkiye'de soğan yok diye bir şey yok. Dediğim gibi spekülatif hareketler. Geldiydi, gittiydi diye insanları panik havasına sokuyorlar. Türkiye'de Adana sezonuna kadar yetecek soğan olduğuna eminim." dedi.

"AMASYA'DA ÜRETİLEN SOĞAN BÜTÜN SEZONA YETİYOR"

Çelik, Amasya'da üretilen soğan miktarına da değinerek, şunları söyledi: "Amasya'nın suları ve toprakları çok temiz olduğu için soğan üretimimiz de aynı oranda kaliteli ve verimli oluyor. Durum böyle olunca da ürünlerimizi daha iyi fiyatlara verebiliyoruz. Bizler Amasya'da Oluzlu Tarım olarak yaklaşık bin 500 dekar alanda ortalama 11 bin ton soğan üretiyoruz. Yıllık kapasitemiz yaklaşık bu şekildedir. Reyhanlı bölgesi sezonu bittiği zaman Amasya'da çok güzel bir potansiyel yakalıyoruz. Amasya'da üretilen yazlık soğan Türkiye'nin 2 aylık tüketimini karşılarken, kışlık ürettiğimiz kuru soğan ise bütün sezona yetiyor. Ayrıca bu soğanlar bölgemizin ve ülkemizin en iyi soğanıdır."

"BİRAZ ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR HEPSİ BU"

Amasya Suluova Soğan Üreticileri Birliği eski Başkanı Haydar Karaca ise 2015 sezonunda ülke geneli soğan ekimi alanında yüzde 50'ye yakın bir düşüş olduğunu söyledi.

Suluova bölgesinde ilk zamanlar soğan fiyatlarının 35 kuruş ile başladığını ve şu anda ise 1,5 lira civarında satıldığını belirten Karaca, "Soğan şu anda üreticinin elindedir. Soğan depolarda az olduğu için böyle bir artış gösterdi. Bu seneki iklim şartlarında dolayı kök çürüklüğü ve başka hastalıklardan dolayı yüzde 50'ye yakın zayiatlar olmuştur. O yüzden de fiyatlar artış göstermiştir. Şu andaki fiyatlar çok büyük rakam gibi görünüyor ama sonuçta bir bardak çay parası. Burada biraz çiftçinin yüzü gülüyor hepsi bu." değerlendirmesinde bulundu.

Soğanın kilosunu 1,5 liraya sattıklarını söyleyen Karaca, "Fakat bu rakam hal de 2 liranın üzerine çıkıyor. Tüketiciye yansıyınca da marketlerde 3 liraları buluyor. Bizler üretici olarak İstanbul'da bulunan birçok marketler zincirlerine soğan gönderiyoruz. Depoya da değil direk tezgaha indiriyoruz. Ve bizim soğan sattığımız bu marketlerde soğan 2 liraya satılıyor. Yani aracılar ne kadar azaltılırsa tüketiciye de yansımalar o kadar güzel oluyor." diye konuştu.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.