Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yıllarca güvenlik nedeniyle gidilemeyen ve çözüm sürecinin ardından kullanılmaya başlanan yaylalarda bal hasadına başlandı.
Bal üretiminin yaygın yapıldığı Beytüşşebap ilçesindeki yaylalarda üreticiler bal hasadına başladı.
Cevizağacı köyünde üreticileri ziyaret eden Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan, yaptığı açıklamada, bölgenin yüksek dağlarında zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarında üretilen balın bu yıl rekoltesinin yaklaşık 500 ton olmasını beklediklerini söyledi.
-"Her hasat dönemi bizim için bir bayramdır"
Arıcıların 5 ay süren zahmetli çalışmalarının ardından hasada başladıklarını ifade eden Aşan, "Yaylalarda kalan arıcılarımız hasat yaptıktan sonra arı ve kovanlarının son bakımlarını yaparak evlerine dönecekleri günün heyecanı içinde. Her hasat dönemi bizim için bir bayramdır" dedi.
Çözüm süreci bal üretimini artırdı
Çözüm süreciyle yasaklı yaylaların tarım ve hayvancılığa kazandırılmasının ardından bölgedeki bal üretiminde yüzde 100'lük bir artışın olduğuna dikkati çeken Aşan, şöyle konuştu:
"Şimdiye kadar yaylalar güvenlik gerekçesiyle yasaktı. Ama çözüm süreciyle insanlar yaylaları kullanmaya başladı. Tabi ki biz ne kadar kırsala, yüksek kesimlere gidersek bal verimi de aynı oranda artacaktır. Çözüm sürecinin en büyük katkısını kovan sayımızın sürekli artmasından görüyoruz. Önümüzdeki yıl bu artışın devam etmesini bekliyoruz. Özellikle ilkbahar aylarında çeşitli bölgelerde bizden arı talep eden bir çok üretici var. Çözüm süreci ile bal üretiminde yüzde 100 artış sağlandı."
Hasadını yaptıkları balları paketleyerek satışa sunduklarını anlatan Aşan, Şırnak'ta arıcılığın gelişmesinde katkıları bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Şırnak Valiliği, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Dicle Kalkınma Ajansı'na teşekkür etti.
Son Dakika