Sinop'ta geçen yıl tarımı yapılan başlıca örtü altı ürünler içerisinde bin 88 ton hıyar, 810 ton domates, 71 ton fasulye, 129 ton patlıcan ve 99 ton biber başta olmak üzere yaklaşık 2 bin 300 ton örtü altı sebze üretimi gerçekleştirildi.
Sinop İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Asak, Sinop'ta örtü altı üretimi ile ilgili bilgilileri paylaştı. Asak, "Dünyada ilk kez hobi amaçlı olarak başlayan seracılık faaliyetleri 19. yüzyılın başlarında Kuzey Avrupa ülkelerinde önem kazanmaya başlamıştır. 1960'lı yıllarda ise plastiğin tarımda kullanılmaya başlanması ile seracılık hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Ülkemizde örtü altı yetiştiriciliği 1940'lı yıllarda Antalya ilimizde kurulan seralar ile başlamıştır. 1960 yılından sonra Antalya ve İzmir illerinde seracılık faaliyetleri hız kazanarak gelişmiştir. Ülkemizde seracılığın esas gelişim dönemi 1970 yılından sonradır. Bunun nedeni cama göre daha hafif, ucuz ve kullanımı daha kolay olan plastiğin bu sektörde kullanılmaya başlanmasıdır. Ülkemizde örtü altı üretimin yaygınlaşması ile belirli bir zamanda çıkan tarım ürünleri yıl boyunca bulunabilir hale gelmiş ve aynı zamanda üreticilerin mevsimi dışında pazara sundukları ürünler ile daha fazla gelir kazanmalarım sağlamıştır.
Ülkemizde örtü altı yetiştiriciliği hem oluşturduğu ihracat değeri hem oluşturduğu istihdam açısından tarımın önemli bir kolu haline gelmiştir. İlimizde örtü altı yetiştiriciliğine ait ilk kayıt 1996 yılına aittir. 1996 yılında 35 dekar alanda örtü altı üretimi ilimizde gerçekleşmiştir. Yıllar itibariyle örtü altı üretimi ülkemizde olduğu gibi ilimizde de gelişme göstermiştir. 2015 yılı itibariyle 1 dekar cam, 62 dekar plastik sera ve 234 dekar yüksek tünel, 59 dekar alçak tünel olmak üzere toplam 356 dekar alanda yaklaşık 3 bin civarında sera ve tünelde örtü altı sebze üretimi yapılmaktadır. Geçtiğimiz yıl tarımı yapılan başlıca örtü altı ürünlerimiz içerisinde bin 88 ton hıyar, 810 ton domates, 71 ton fasulye, 129 ton patlıcan ve 99 ton biber olmak üzere diğer ürün çeşitleriyle birlikte yaklaşık 2 bin 300 ton örtü altı sebze üretimi gerçekleştirilmiştir" dedi.
Seracılıkla uğraşan Çiftçi Ümit Çekirdek ise, "Biz bu işi eşimle beraber severek yaptık. Daha doğrusu yüzde 50 hibenin de bize çok katkısı oldu. Bundan sonrada hibe katkısı olursa çok sevinirim bu işte bize devletimizin olduğu için çok çok gerekli olan bir şey. Bizi bir tık ileriye atıyor ve bundan sonrasında da olmasını isteriz" diye konuştu.
İHA