Ege Üniversitesi, Sındırgı Belediyesi ve Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi işbirliği ile sayıları gittikçe azalan leylekleri korumak, yavrulamasını sağlamak, leylek yavrularının ölümünün önüne geçmek için "Leylek Yuvaları" temizlendi.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, öncülünde gerçekleştirilen çalışma ile Sındırgı'nın maskotu olan Leyleklerin yuvaları temizlenerek sağlıklı hale getirildi, yavrular güvence altına alındı.
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, " 2013 yılında 1 yavrunun ayağına naylon çuval ipi dolandığı ve 2014 yılında da 2 yavrunun ayağına balya ipi dolandığı için leyleklerin yavruları ölmüştü. 1980' li yıllarda Sındırgı merkezde 13 leylek yuvası bulunduğu halde günümüzde sadece Sındırgı Belediyesi üzerinde 1 leylek yuvası kaldı. Sındırgı Belediyesi üzerinde bulunan 1 yuvayı korumak için Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'ın desteği ile bizim gayretimizle yeni belediye binası projesinde Sındırgı'da tek kalan leylek yuvasının yer alması sağlandı. İnşaat halindeki yeni belediye binasının çatısına 2016 yılında yerleştirilen yuvaya gelen leyleklerin 3 yavrusu olmuştur. Her yıl ortalama Türkiye'de ayaklarına ip dolanması nedeni ile ne yazık ki 2 bin 600 leylek yavrusu uçamadan yuvada ölmektedir. Sındırgı'nın tanıtımına Yağcıbedir halılarından sonra katkı koyan leylekleri korumak için Sındırgı Belediyesi ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin Sındırgı Şubesi ile ortak çalışarak 2016 yılı Eylül ayında Sındırgı'ya bağlı İbiller, Küçükbükü, Karakaya, Alacaatlı, Kozlu, Mandıra, Pürsünler, Ilıcalı ve Çaygören mahallelerinde bulunan 18 leylek yuvasındaki yabancı malzemeler tarafımızca temizlenerek yeni yavruların geleceği güvence altına alınmıştı. Eylül ayında yapılan yuva temizliği sırasında Sındırgı'nın maskotu olan leylek yuvasının yapılamayan temizliği oğlum Tuncer Sıkı'nın da verdiği destekle yapıldı" dedi.
Örnek İşbirliği
Prof. Dr. Mehmet Sıkı "Yuva temizliği sırasında leylek ailesinin 5 yumurta ile kuluçkaya yattığı gözlenmiş olup yuvaya anaç leylekler tarafından getirilen naylon çuval, poşet, naylon ağ parçaları ve balya ipleri temizlenmiştir. Böylece yumurtadan çıkması muhtemel 5 yavrunun daha büyümesi güvence altında alınmıştır. Temizlik sırasında karşıdaki evin bacasında yapılan çalışmayı izleyen anne leylek biz çatıdan indikten sonra yuvasına güvenli bir şekilde tekrar geri dönmüştür. Sındırgı Belediyesi, Ege Üniversitesi ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin ortaklaşa leylekleri korumak için yaptıkları çalışmanın diğer kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere örnek olması en büyük dileğimizdir" diye konuştu.