SİNCİKLİ ARICILARA FENNİ KOVAN DESTEĞİ

Tarım ve kırsal kalkınmaya büyük destek veren GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, önemli bir bal üretim merkezi olan Adıyaman'ın Sincik ilçesinde 141 sertifikalı arı yetiştiricisine kovan desteğinde bulundu.

Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneğinin, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile modern arıcılığı yaygınlaştırmak amacıyla hazırladığı projeye destek veren GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Sincik ilçesinde sertifikalı arıcılara 15'er adet boş ve 5'er adet Kafkas ırkı fenni kovan vererek, oğul alma yöntemi ile modern arıcılığın geliştirilmesi ve arılı koloni sayısını yükselterek, üreticilerin gelirini artırmayı hedefliyor. Sertifikalı arıcılara kovan dağıtmak amacıyla Sincik ilçesinde tören düzenlendi. Törene Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, İlçe Kaymakam Zafer Sağ, İlçe Belediye Başkanı Mehmet Korkut, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan ve arı yetiştiricileri katıldı. Kovan dağıtım töreninde konuşan Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Öztürk, projelerine verdikleri destekten dolayı GAP Bölge Kalkınma İdaresine, Vali Mahmut Demirtaş'a ve Adıyaman Milletvekillerine teşekkür etti.

Sincik'e yapılan her hizmet ve yatırımda Vali Mahmut Demirtaş'ın desteklerini her zaman yanında gördüklerini belirten Sincik Belediye Başkanı Mehmet Korkut ise, "Bal bölgemizin önemli bir değeridir. İlçemiz zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. İlçemizde geven dediğimiz bir bitki bulunmaktadır. Bal özü bu bitkinin içerisindedir. Arı geven dediğimiz o dikenli bitkiden bal özünü çekmek için çoğu kez ölümü göze alıyor. Bu ilçemizin kıymetli balını pazarlama adına sayın valimizin çok önemli destekleri bulunmaktadır. Bugün ilçemiz arıcılarına verdikleri kovan desteğinden ötürü GAP Bölge Kalkınma İdaresine, Sayın Valimize ve İlimiz Milletvekillerine çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sincik'in bal ve arıcılık sektöründe önemli bir noktaya geldiğini ifade eden Kaymak Zafer Sağ ise, "Bundan sonra arıcılarımıza yönelik hayata geçireceğimiz projelerle Sincik'in bal sektöründe emin adımlarla ilerleyeceğine inanıyorum. Sincik ilçemiz dağınık bir coğrafyaya sahiptir. Hayvancılık noktasında elverişli sahaları yoktur ama arıcılık konusunda gayet iddialıdır" şeklinde konuştu.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından Sincikli arıcılara dağıtılacak kovanların hayırlı olmasını dileyen Vali Mahmut Demirtaş, "Sincik ilçemiz bal üretimi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bugün arı üreticilerimizin gelirini artırmak ve modern arıcılığı geliştirmek amacıyla 141 sertifikalı arı yetiştiricisine toplam 2.820 adet fenni kovan dağıtacağız. Bu proje ile Sincik ilçemizde yıllık 150 ton olan bal rekoltesini 200 tona çıkarılmasını hedefliyoruz. Buda bal üreticilerimizin gelirini artırmak amacıyla önemli bir destektir. Sincik'in iklimi soğuk ama insanı sıcak ve çalışkandır. Sizler bu dağda rızkınızı baldan çıkaran insanlarsınız. Hepinizi tebrik ediyorum. Bende sizler gibi bir köylü çocuğuyum. Babamın da yaklaşık 100'ün üzerinde arı kovanı bulunuyordu. İlçemiz doğal bitki florası bakımından çok zengindir. Değişik ekolojilere sahip olan Sincik ilçemizde üretilen balın kalitesi tüm yurtta bilinmekte ve tüketicilerce tercih edilmektedir. Doğasının insana huzur verdiği, ahde vefalı ve kadir şinas insanların yaşadığı Sincik ilçemizde 3,5 yıldır vali olarak hizmet vermenin onurunu yaşıyorum.

Göreve geldiğimiz günden bugüne sizlerin de yakınen şahit olduğu gibi ilçemizde her alanda çok önemli yatırımlar hayata geçirdik. Bugünde GAP İdaresi tarafından arıcılarımıza dağıtılacak kovanlar vesilesiyle aranızda bulunuyorum. Dağıtımını yapacağımız kovanların üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" cümlelerini vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş tarafından arıcılara fenni kovanların dağıtımı yapıldı.

Tören sonrası Sincik Arıcılık Eğitim ve Kültür Derneği ile Kaymakamlık Makamını ziyaret eden Vali Mahmut Demirtaş, çeşitli incelemelerin ardından ilçeden ayrıldı.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.