Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretiminin 2015 yılında 140 bin 990 ton arttığını bildirerek, "Kırmızı et üretimi, 2015 yılında yüzde 14 artarak 1 milyon 8 bin 272 tondan 1 milyon 149 bin 262 tona çıktı" dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011 yılında 776 bin 915 bin ton, 2012 yılında 915 bin 845 ton, 2013 yılında 996 bin 125 ton, 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 ton olan kırmızı et üretiminin 2015 yılında 1 milyon 149 bin 262 tona yükseldiğini belirtti.
Kurban Bayramı'nın 2014'de dördüncü, 2015'de üçüncü çeyreğe rastlaması nedeniyle kırmızı et üretiminin, 2015 son çeyrekte yüzde 21,9 azaldığını ve 402 bin 335 tondan 296 bin 754 tona gerilediğini, ama Kurban Bayramı'nın denk geldiği üçüncü çeyrekteki 380 bin 162 tonluk üretim nedeniyle 2015 üretiminin, 2014 üretimini 140 bin 990 ton aştığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"2015 yılında keçi eti üretimi yüzde 27, sığır eti üretimi yüzde 15,1, koyun eti üretimi yüzde 1,05 arttı. Manda eti üretimi ise yüzde 38 geriledi.
2011 yılında 644 bin 906 ton olan sığır eti üretimi, 2012 yılında 799 bin 344 tona, 2013 yılında 869 bin 292 tona, 2014 yılında 881 bin 999 tona, 2015 yılında ilk kez 1 milyon tonu geçerek, 1 milyon 14 bin 926 tona çıktı.
Koyun eti üretimi, 2011 yılında 107 bin 76 tondu. Bu rakam 2012 yılında 97 bin 334 tona indi. 2013 yılında 102 bin 943 tona çıkan koyun eti üretimi, 2014 yılında 98 bin 978 tona indi. Geçen yıl artan koyun eti üretimi 100 bin 21 tona yükseldi.
-Keçi eti üretimi 34 bin tona dayandı-
Keçi etinde, 2011 yılında 23 bin 318 ton olan üretim, 2012 yılında 17 bin 430 tona düştü, 2013 yılında 23 bin 554 tona, 2014 yılında 26 bin 770 tona, 2015 yılında ise 33 bin 990 tona çıktı. Manda etinde 2011 yılında 1615 ton olan üretim, 2012 yılında 1736 tona çıktıktan sonra 2013 yılında 336 tona gerilemişti. 2014 yılında üretim 526 tona yükselen manda eti üretimi 2015 yılında 326 tona indi.
2014 yılının ilk çeyreğinde 184 bin 975 ton, ikinci çeyreğinde 218 bin 432 ton, üçüncü çeyreğinde 202 bin 530 ton, son çeyrekte 402 bin 335 ton kırmızı et üretilmişti. Geçen yıl ise birinci çeyrekte 210 bin 475 ton, ikinci çeyrekte 261 bin 871 ton, üçüncü çeyrekte 380 bin 162 ton, dördüncü çeyrekte 296 bin 754 ton üretim yapıldı."
-Sığır ve keçi etinin payı arttı-
2015 yılında sığır ve keçi eti üretiminin toplam kırmızı et üretimi içindeki payının arttığına dikkati çeken Bayraktar, "kırmızı et üretiminde sığır etinin payı 2013 yılında yüzde 87,26 idi. Bu rakam 2014 yılında yüzde 87,48'e, 2015 yılında yüzde 88,31'e, keçi etinin payı ise, bu yıllarda sırasıyla, yüzde 2,36, yüzde 2,66, yüzde 2,96 düzeyinde gerçekleşti. Buna karşın 2013 yılında kırmızı et üretimindeki payı yüzde 10,33'dü, bu oran 2014 yılında yüzde 9,82, 2015 yılında yüzde 8,70'e indi. Manda eti üretiminin toplam kırmızı et üretimi içindeki payı son derece düşük kalıyor. 2015 yılındaki payı yüzde 0,028'i ancak buluyor" dedi.
-"Et ithalatına karşıyız"-
Üretimindeki hızlı artışın sürdüğünü, bir yılda 141 bin tonluk artış görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Üretimi ithalata boğdurmayalım. TZOB olarak et ithalatına karşıyız. Et ithalatının gündemden çıkarılması gerekir. İthalat söylemi bile üreticimizi tedirgin ediyor. Üreticimiz geleceğe güvenle bakarsa, et üretimindeki hızlı artış sürer, ülkemizin et ihtiyacı fazlasıyla karşılanır. 2010 yılından sonra 3,7 milyar döviz ödeyerek yaptığımız ithalat çözüm olmadı. Yem ve besi materyali maliyeti düşürülmeli. Üreticiye yansımayan yem ve gübredeki KDV indirimi tutarı, üreticiye doğrudan verilmeli. Maliyetler düşerse et fiyatı da düşer. Besi materyali temininde sıkıntı çekilmemesinin yolu süt fiyatlarında istikrardan geçer. Düşük fiyatları nedeniyle kasaba gidecek her damızlık süt hayvanı, besi materyali kaynağını da yok eder."
Tarım.com.tr