SICAK HAVA ÇELTİĞE YARADI

Türkiye'nin önemli çeltik havzaları arasında yer alan ve ülkede en çok ekimi yapılan "Osmancık 97" çeşidinin sahibi konumundaki Çorum'da, sıcak hava şartları nedeniyle çeltik hasadına 10 gün erken başlandı.

Osmancık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Çalışkan yaptığı açıklamada, yörenin en geniş çeltik ekimi yapılan alanının Osmancık olduğunu belirterek, ilçede yıllık ortalama 40 bin ton pirinç üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti.

Mayıs ayında ekimi yapılan çeltik tarlalarında hasadın başladığını dile getiren Çalışkan, "Çeltik arazisi bakımından en geniş havza Osmancık'ta, Kızılırmak çevresinde bulunuyor. Eylül ayının ilk haftasında başlayan çeltik hasadı, yaklaşık 45 gün sürüyor. İlk hasadın verilerine göre bu yıl çeltikteki verim, rekor seviyede. İklim koşullarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığından pirincin randımanı çok iyi" diye konuştu.
 
Özellikle Ağustos ayında havaların sıcak gitmesinden dolayı çeltik hasadının 10 gün erken başladığını anlatan Çalışan, "Aroma ve lezzeti sayesinde ekim alanı bazında Türkiye'nin yüzde 80'ine sahip 'Osmancık 97' markalı çeltiğin verimi çok yüksek. Yapılan hasat gösteriyor ki bu yıl Türkiye çok kaliteli bir pirinç tüketecek" dedi.

Üreticiler verimden memnun

Çeltik üreticisi Erol Sağlam da ilçede ilk hasadı kendisinin gerçekleştirdiğini belirterek, çeltiğin veriminden son derece memnun olduğunu dile getirdi.

Önceki yıllara göre daha verimli bir hasat gerçekleştirdiklerini dile getiren Sağlam,  "Dönüm başına 800 ila bin 100 kilo arasında verim alıyoruz. Bu sene çeltik 58 ile 64 arasında randıman veriyor. Bu yıl mahsulümüzün kalitesi de çok iyi. Geçtiğimiz yıl soğuk hava koşulları çeltiği olumsuz etkilemişti ancak bu sene hasattan memnunuz" ifadelerini kullandı.

Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş ise çeltiğin ilçedeki önemli gelir kaynaklarından birisi olduğuna dikkati çekerek, çeltiğin Osmancık'ta "pırlanta" ya da "beyaz altın" olarak anıldığını vurguladı.

Osmancık 97 çeşidinin farklı bölgelerde yetiştirildiğini anımsatan Karataş, "Bu nedenle piyasada çok farklı kalitelerde karşımıza çıkabiliyor. Burada tüketicilerin dikkat etmesi gerektiği nokta, Osmancık'ta yetişen Osmancık pirincini tercih etmek olacaktır. Çünkü bu yörede yetişen Osmancık pirinci hem kalite açısından hem de lezzeti açısından çok daha üstündür" dedi.

2 bin 372 ailenin geçim kaynağı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Ermiş, Türkiye'nin önemli çeltik havzaları arasında yer alan Çorum'da, 59 bin dönüm alanda toplam 2 bin 372 üreticinin çeltik ektiğini söyledi.

Çorum'un 13 ilçesinin 9'unda çeltik üretiminin gerçekleştirildiğine dikkati çeken Ermiş, şunları kaydetti:

 "Çeltik özel iklimlere uygun üretim yapılan bir üründür.  2013 yılında kesinleşmiş toplam üretim alanımız 59 bin dönüm civarındadır. Geçen yıl 50 bin 677 ton civarında ürün elde edildi. 2014 yılı hasadı havaların sıcak gitmesi nedeniyle biraz erken başladı. Bu yıl da 60 bin dönüme yakın alanda üretim yapıldı. Üreticilerimiz büyük bir özveri içinde ürün yetiştirme işlemini gerçekleştiriyor."

Ermiş, Türkiye'de en çok üretim yapılan 5'inci havzanın Çorum olduğuna vurgu yaparak, "Çorum olarak ülkenin önemli çeltik üretim merkezlerinden birisiyiz. Osmancık 97 çeşidiyle Türkiye'nin en çok ekimi yapılan çeşidinin de sahibiz. İlimizde Osmancık 97 çeşidini, akçeltik ve roka çeşitleri izliyor. 2 bin 372 çiftimiz bu işle uğraşıyor. Yaklaşık 30 çeltik ve pirinç işleme tesisimiz var" ifadelerini kullandı.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.