SERTİFİKALI `KIRKIMCI`LARDAN ANKARA KEÇİSİ UYARISI

Sertifikalı Kırkımcı Sabri Tanrıkulu, Ankara keçisi yetiştiricilerini kırkım konusunda uyardı.

Ankara keçisinde kırkımın son cemre düşmeden ve bahar gelmeden yapılmaması gerektiğini belirten Tanrıkulu, "Ankara Keçisinde erken kırkım tehlikelidir. Eğer kırkımdan sonra yağmur ya da kar yağar, havalar soğursa, hayvanların ölümüne neden olur." dedi.

Türkiye'de ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri işbirliği ile düzenlenen Makineli Kırkım eğitimine katılan ve sertifika alan 25 kişiden biri olan Sabri Tanrıkulu, kırkım öncesi Ankara Keçisi yetiştiricilerini uyardı. 20 senedir küçükbaş hayvan yetiştiricilerine profesyonel kırkım hizmeti veren Tanrıkulu, erken kırkım tehlikesine karşı şu bilgileri verdi: "Geçtiğimiz hafta havalar çok güzeldi. Ancak iki gün önce bazı bölgelerde yağmur, bazı bölgelerde kar yağdı ve birden havalar soğudu. Son cemre düşmeden, Mart 9'u çıkmadan Ankara Keçisinde kırkım yapılmamalı. Kırkım sonrası en ufak yağmurda kırkılan hayvanlar telef olur."

Ankara Keçisinin kırkım zamanı ile ilgili de bilgi veren Sabri Tanrıkulu: "Ankara Keçisi diğer hayvanlardan çok farklıdır. Ne zaman kırkım olması gerektiğini belli eder. Derinin üzerinde yetiştiricilerin konak adını verdiği bir zar vardır. O zar yarıldığı zaman Ankara Keçisinin kırkımı gelmiş demektir. Konak çatlamasından sonra yavaş yavaş tüy atmaya da başlar" dedi.

Ankara Keçisi kırkımının zorluklarına da dikkat çeken Tanrıkulu: "Ankara Keçisinde tüm sürüler aynı anda kırkıma gelmez. Bir sürüye birden fazla gideriz. Kırkımı gelen hayvanları tespit eder kırkımını yaparız. Ankara Keçisi kırkımı dikkat, yetenek, bilgi ve tecrübe ister. Bir sürüye 6-7 kere gittiğimiz olur. Ankara Keçisinden elde edilen tiftik milli bir servettir. Ziyan olmaması gerekir. Tiftik, keçiden post olarak çıkmalı, katlanarak satış gününe kadar iyi muhafaza edilmeli. Kulak küpesi numarasına göre hangi hayvandan kaç kilo tiftik alındığının kaydı mutlaka tutulmalı" dedi.

Hayvanların kaliteli tiftik üretmesi ve erken kırkıma gelmesi noktasında hayvan beslemesinin çok önemli olduğunu belirten Sabri Tanrıkulu şöyle konuştu: "Geçen sene Ankara Keçisi kırkımları 14 Mart tarihinde başladı, 20 Nisan'da son buldu. Ankara Keçisi kırkımları 38 gün sürdü. 38 günde Ankara'da yaklaşık 70-80 bin Ankara Keçisinin kırkımı yapıldı. Ankara Keçi sürülerinin büyük çoğunluğunu benim de içinde olduğum ekip tarafından kırkıldı. İyi beslenen Ankara Keçisinin tiftiği daha kaliteli olduğu gibi kırkıma da erken geliyor. Ancak Ankara Keçisi fabrika yemi ile beslenmemeli. Meradan kaliteli bir şekilde yararlanılmalı; arpa, çavdar, saman ve yonca gibi doğal yemler ile desteklenmeli."

Türkiyeninsitesi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.