Osmaniye'de 'de sera dışında üretilen ve hasadına başlanan fasulyenin kilogramı tarlada 1,25 lira, perakendede 2,5 liradan satılıyor.
Osmaniye Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin Keskiner, Çukurova'da çiftçilerin hububat üretimi yerine sebze yetiştirmeye yöneldiğini söyledi.
Çukurova'da mevsim koşulları nedeniyle Türkiye'nin ilk turfanda ürünlerinin yetiştiğine işaret eden Keskiner, "Çiftçilerimiz, hububat tarımından daha kazançlı olan alternatif ürünlerin tarımını yapmaya başladı. Türkiye'nin ilk sera dışı fasulye ve bamyası yöremizde yetişiyor. Yöremizde ikinci ürün yetiştirmeye fırsat sağlayan fasulye ve bamya gibi ürünlerin ileriki yıllarda daha yaygınlaşacağını öngörüyorum." dedi.
- Tarlada 1,25, perakende 2,5 lira
Osmaniye'nin Dervişiye köyünde fasulye yetiştiren Halil Aldan, sera dışı üretilen fasulyenin ilk hasadının Çukurova yöresinde yapıldığını belirterek, fasulyenin tarlada kilogramının 1,25 liraya satıldığını belirtti.
Sebze üreticilerinin sulama, işçilik, ilaç ve gübre gibi giderlerinin yüksek olduğundan yakınan Aldan, "Üreticiden 1,25 liraya alınan fasulye, tezgahta tüketiciye ulaşana kadar iki katına çıkarak 2,5 liradan satılıyor, üreticiden daha fazla aracılar para kazanıyor." diye konuştu.
Dönüm başına 1-1,5 ton ürün aldığını ifade eden Aldan, "Beldemizde yetişen sezonun ilk fasulyesi komisyoncular aracılığıyla sebze ve meyve haline gidiyor. Oradan da Türkiye geneline dağıtılıyor. Temmuz ayı sonuna kadar fasulye hasadı devam edecek fiyatlar yaz ortalarına doğru 70-80 kuruşa kadar iner." ifadelerini kullandı.
Türk Tob