ŞEKERCİLERDEN `BİRLİK OLALIM` ÇAĞRISI

Washington'da bir araya gelen şeker üreticileri obezitenin tek suçlusu şeker değil mesajı verdi. NÜD Başkanı Rint Akyüz, Sektörle ilgili dezenformasyon artıyor. Zaman birlik olma zamanı dedi.

Amerikan Türk- Konseyi (ATC) ve Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) ortaklaşa düzenlediği Türk- Amerikan İlişkileri konulu 35. Yıllık Konferansı'nda ABD ve Türk gıda sektörü temsilcileri bir araya geldi. Etkinlik kapsamında düzenlenen oturumlara tarım teknolojileri, gıda güvenliği ve şekerin obezitedeki rolü damga vurdu. Pancar şekeri, şeker kamışı ve nişasta bazlı şeker üreticilerini buluşturan oturumlara başkanlık eden Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili ve Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Rint Akyüz, "Dünya şeker sektörü, şeker hakkındaki asılsız iddialarla karşı karşıya kaldığımız tehlikenin farkında. Bizde ise tartışmalar farklı noktalara çekiliyor. Oysa hepimiz aynı gemideyiz" dedi.

TEK SORUMLU ŞEKER DEĞİL

Sağlıklı beslenmeyi "Dengeli ve yeterli beslenme" olarak tanımlayan Akyüz, şeker konusunda çok fazla dezenformasyon olduğunu vurguladı. Şeker sektörü temsilcilerinden oluşan katılımcılar, artan obezite oranlarının tek sorumlusu olarak şekerin gösterilmesini ve şekere yönelik temelsiz karalama kampanyalarını eleştirdi. Oturumlara Amerikan Tarım Bakanlığı USDA'dan Reed Blauer, The Sugar Association CEO'su Dr. Courtney Gaine ve Corn Refiners Association Başkanı ve CEO'su John Bode konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, sakaroz ve izoglikoz gibi şeker tipleri arasında ayrım olmadığının altını çizdi. Son 15 yıllık dönemde ABD'de şeker tüketimi azalırken, obezite oranlarının arttığına dikkat çeken The Sugar Association CEO'su Dr. Gaine, şeker ve obezite arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını vurguladı. ABD'deki mısır işleme endüstrisinin ulusal ticaret temsilcisi olan Corn Refiners Association Başkanı John Bode ise tek bileşen yaklaşımına değinerek şunları söyledi: "Bu yaklaşım eskiden tek bileşen olarak yağa odaklanıyordu. Ancak bu sonuç vermedi Bugün, tek bileşen yaklaşımının hedefinde şeker olduğunu görüyoruz."

KOTA İHTİYAÇTAN AZ

Sektörün asıl sorununun kotalar olduğunu söyleyen Akyüz, şöyle devam etti: "Geçen yıl kotamız yüzde 50 yerine 30 arttı. Türkiye'de pancar ver-i mi düşünce şeker sıkıntısı oldu, Türkiye 180 bin ton şeker ithal etti. Bu yıl rakam 330 bin tona çıktı. Bizim kotamız şekerde Türkiye kotasının yüzde 10'u. Pazar büyüyor ama kotamız o oranda artmıyor."

MISIR OLMAZSA OLMAZ

Türkiye'nin mısır üretimi ve devletin müdahalesinin olumsuzluklarına da değinen Akyüz, "Türkiye'de 1990'ların sonunda mısır üretimi 1.5 milyon tondu. Bugün kendi tüketimimizi karşılayacak, hatta fazlasını üretebilecek kapasitedeyiz. Bizim sanayi olarak mısır kullanmaktan başka şansımız yok" diye konuştu.

Memurlar.net
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.