Sarıgöl Ovası'nda üzüm bağlarında Ekim ayının sonları olmasına rağmen dalında 80 bin yaş üzümün beklediğini açıklayan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, ''Sarıgöl Ovası büyük bir soğuk hava deposunu andırıyor.
Ekim ayının sonlarında olunmasına rağmen üzüm bağlarında önemli oranda üzümlerin bulunduğunu dikkat çeken Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "2014 yılında ilçe ve çevresinde 85 bin dekarlık alan üzerinde çekirdeksiz Sultaniye üzümcülüğü yapılmakta. Bu yıl sezon başında yapılan tahminlerde 350 bin ton yaş üzüm belirlendi. Fiyatlar düşük olduğu için üreticilerimiz beklenti içesine girdiler. Şu an Sarıgöl Ovasında örtü altında 80 bin ton üzüm var. Fiyatlar yaş üzümün kilosu 30Krş ile 90 Krş arasında alınmakta. Masraflar çok ağır üzümcü zarar içindedir" dedi.
TARIM GİRDİLERİ ÇOK YÜKSEK
Sultaniye üzüm yetiştirmenin çak masraf gerektirdiğini dile getiren Ülgen, "Üzüm için bilinen bir atasözü vardır. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur. Yerinde bir sözdür. Bağlarımızı iyi bakarsan altın sarısı, iri taneli üzüm alınmaktadır. Bakınız gübre, tarım ilaçları, mazot, işçi ücretleri her yıl artmakta ama üzümün fiyatı artmıyor. Böyle olunca da üzümcü zarar ediyor. Çoğu bağcımızın bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine kredi borçları var. Bu büyük bir sıkıntı arz etmektedir. İlerleyen günlerde sıkıntı daha da artacak görünüyor" dedi.
SIKINTILARIMIZI MANİSA MİLLETEVİLLERİMİZİ İLETTİK
2014 Yılının üzümcüleri ve üzümü için sıkıntılı olduğunu konunun Manisa iktidar ve muhalefet milletvekillerini ilettiklerini belirten Ali İhsan Ülgen, "Üzümcülerimizin sorunlarının çare bulunmalıdır. Üzümcü perişandır. Meclis gündemine taşındı. Bu üzümlerimizim tüketilmesi için çeşitli kurum ve kuruluşların üzümlerin tüketilmesi için yardımcı olunmasında yarar vardır" dedi.
ÜZÜM ŞİFA KAYNAĞI AMA
Üzümlerin içerisindeki vitamin ve mineraller bakımından şifa kaynağı olduğunu belirten Ülgen, "Üzümün yenilmesi halinde şifa kaynağı etkisi bulunmaktadır. Ancak önce üzüm yeme alışkanlığını kazanmamız gerekir. Üzüm başta olmak kan yapıcı özelliği, vücuda enerji vermekte, rejim iksiri olarak kullanılmakta, mideyi rahatlatır, bunun gibi saymakla bitmeyen yararları var. Ekmeklerin içlerine, keklerin içersine konulmakta, kurusu çerez olarak yenilmekte, kan şekerine dengelemekte ama üzüm yeme alışkanlığımız yok." dedi.
İHA