Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Hamzacık Köyü'nde 100 büyükbaş hayvanın şarbon hastalığından ölmesi mecliste soru önergesi oldu.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, konuyu meclis gündemine taşıyarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sorular yöneltti.Dursunbey ilçesine bağlı Hamzacık mahallesinde şarbon hastalığından ölen hayvanlar ve karantinaya alınan bölge ile ilgili CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın meclise soru önergesi verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e gönderilen soru önergesinde, "İlimiz hayvancılık potansiyeli çok yüksek olan illerden. Böyle bir hastalığın bir mahallemizde görülmüş olması üzüntü verici bir durum. Bölgenin karantinaya alındığı ve gerekli çalışmaların yapıldığı açıklandı. Hayvan hastalıkları konusunda koruyucu sağlık hizmetlerinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu hizmetler anlamında gerekenler yapılmış mıdır bilemiyoruz ama 100 civarında hayvan telef olana kadar neden müdahale edilmemiştir, gerekli önlemler alınmamıştır bunun da açıklanması gerekir' ifadelerine yer verildi.
Konuyu yakından takip ettiğini ve bu konuda araştırma önergesi de vereceğini belirten Akın, 'Balıkesir Dursunbey ilçemize bağlı Hamzacık mahallesinde görülen büyükbaş hayvan ölümlerinin nedeninin şarbon hastalığı olduğu ve bölgenin karantinaya alındığı açıklanmıştır. Hayvancılık potansiyeli yüksek olan ilimizde görülen bu durum tüm üreticilerimizi tedirgin etmiştir. 100 civarında hayvanın telef olduğu belirtilmektedir. Şarbon hastalığı zoonoz hastalıklardan olduğu için insanlara da bulaşabildiğinden konu ayrıca önem taşımaktadır' şeklinde konuştu.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın meclise verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti; 'Dursunbey ilçemiz ve mahallelerinde daha önce Şarbon hastalığı görülmüş müdür? Balıkesir'in diğer ilçe ve mahallerinde bu hastalığa daha önce rastlanılmış mıdır? Dursunbey ilçemizde daha önce şarbona karşı bir aşılama programı yapılmış mıdır? Şarbon Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği kapsamında hastalığın yayılmasını engelleyecek bütün önlemler alınmış mıdır? Şarbon hastalığının insanlara da bulaşmaması için hangi önlemler alınmaktadır? Şarbon nedeniyle hastalanan, bu nedenle tedavi gören vatandaşımız var mıdır? Şarbon hastalığının ithal hayvanlardan kaynaklandığı ve bulaştığı iddiaları doğru mudur? Son bir yıl içerinde Balıkesir ve ilçelerine getirilen ithal hayvan miktarı nedir? Bunların ilçelere göre dağılımı nasıldır? Balıkesir merkez ve ilçelerinde hayvancılık potansiyeline uygun olarak yeterli sağlık personeli var mıdır? Merkez ve ilçeler itibariyle görev yapmakta olan Veteriner Hekim, Veteriner teknikeri ve Veteriner Sağlık teknisyeni sayısı nedir? Dursunbey'de görülen şarbon hastalığının ilimiz hayvancılığını olumsuz etkilememesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Hayvanları hastalıklara karşı korumak amacıyla Balıkesir'de koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında hangi çalışmalar yapılmaktadır? Şarbon nedeniyle ölen hayvanların TARSİM kapsamında Hayvan Hayat Sigortası var mıdır? Balıkesir'de üreticilerimizin hayvanlarını sigortalattırılmasını sağlayacak hangi çalışmalar yapılmıştır? Balıkesir'de hayvan hayat sigortası yapılan büyükbaş hayvanların oranı nedir?'
İHA