Bakan Çelik talimat verdi, ŞAP Enstitüsü yerli aşı üretti. Yerli aşı, hastalığın çıkmasının ardından bir ayda hızla üretildi. Bugüne kadar 13.5 milyon doz aşı üretilirken, 10 milyon hayvan da aşılandı.
Türkiye'nin bazı bölgelerinde büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığına jet önlem geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla Şap Enstitüsü harekete geçti. Enstitü bir aydan kısa bir sürede hastalık için yerli aşı üretildi. Türkiye geneline gönderilen aşıyla 10 milyona yakın büyükbaş hayvan aşılandı. Türkiye'nin pek çok il ve ilçesinde 4 yıldan sonra küçük ve büyükbaş hayvanlarda ilk kez ortaya çıkan şap hastalığı üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. A tipi şap virüsünün bir alt tipi olan Nepal 84 virüsü bu sene ilk defa Türkiye'nin yanı sıra bölge ülkelerde de görüldü. Hızlı yayılma özelliğine sahip virüs hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik'in talimatı üzerine Şap Enstitüsü yeni bir aşı üretmek için çalışmalarına başladı.
10 milyon hayvan aşılandı
13.5 milyon doz üretilen aşı sahaya gönderildi. Yaklaşık 10 milyona yakın hayvana aşılama yapıldı. Enstitü'nün haftada 1,5 milyon doz ilaç üretme kapasitesi bulunuyor. Aşılanan hayvanlar için 20 günlük bağışıklık süreci bulunuyor. Ardından hayvanlar virüse karşı koruma sağlıyor.
Çiftçilere ücretsiz
TÜRKİYE genelindeki bütün çiftçilere ücretsiz gönderilen aşının içerisinde diğer hastalıklara karşı da koruyucu virüsler bulunuyor. Hastalığın ortaya çıkmasıyla ilkbahar ve sonbahar döneminde olan aşılama kampanyası da ocak ayına çekilmiş oldu.
Yurtdışından da talep var
Yerli aşı hastalığın görülmesinin ardından bir aydan kısa bir sürede üretildi. Şap Enstitüsü virüsün özelliklerini inceledikten sonra Dünya Sağlık Örgütü'nün de onayını aldı. Onayın alınmasının ardından Bakan Çelik, 24 saat esaslı üretime geçilmesini söyledi. Geliştirilen yerli aşıya yurtdışından da talep olduğu belirtildi. Gürcistan, Ermenistan gibi bölge ülkelerin 3 milyon doz aşı talebi var.
Akşam