ŞANLIURFALI PAMUK ÜRETİCİLERİ ALTIN YILINI YAŞADI

Türkiye'de pamuk üretiminin yüzde 42'sinin gerçekleştirildiği Şanlıurfa'da bu yıl uygun hava koşulları sayesinde son 8 yılın en yüksek rekoltesine ulaşıldı.

Dekar başına 600 kilogram rekoltenin yanı sıra fiyatı da 2 liraya ulaşan pamuk, bu yıl üreticiye "altın yılını" yaşattı.

Buğday, mısır ve pamuk üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Şanlıurfa'da hava şartları ve sulama olanaklarının gelişmesi, "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğa yaradı.

Başta Harran Ovası olmak üzere Akçakale ve Hilvan ilçelerinde yetiştirilen pamuk, bu yıl dekar başına 600 kilogram verimle üreticisini güldürürken, kilogram fiyatının 2 liraya ulaşmasıyla da ayrı bir keyif yaşattı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen yaptığı açıklamada, Türkiye'deki pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfalı çiftçiler tarafından üretildiğini söyledi.

İklim koşullarının uygun olmasının pamuk bitkisinin gelişiminin iyi şekilde tamamlamasını sağladığını belirten Öztürkmen, "Bu yıl pamukta dekar başına rekoltenin ortalama 600 kilogram, fiyatının da 2 lira civarında olması çiftçimizin yüzünü güldürmüştür" dedi.

Kentte tarım sektöründe çalışan herkesin pamuk üretimini artık "adı ve soyadı" gibi bildiğini kaydeden Öztürkmen, artık pamukta herhangi bir zarar ve sorun beklemediklerini belirtti.

"Pamuk altın yılını yaşadı"

Üreticinin uzun yıllardır fiyat düşüklüğü nedeniyle buruk olduğunu ifade eden Öztürkmen, şunları kaydetti:

"Pamukta özellikle son 7-8 yılın en altın yılı, en iyi yılı bu yıl olmuştur. Şanlıurfa'da bu yıl pamuk üretiminin 1 milyon 300 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Ümit ediyoruz, önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde olacaktır. Çünkü çiftçimiz büyük maliyet karşısında çok büyük emek veriyor. Dolayısıyla bu yılki pamuk fiyatı ve verimi pamukta bir doping olmuştur diyebiliriz. Yine pamukta bu yıl verimin yüksek olması, fiyatın iyi olmasının yanında iklim şartlarının iyi gitmesiyle sulamanın az yapılması giderlerin de azalmasını sağladı. Dolayısıyla üreticimizin yüzü bu yıl her anlamda güldü diyebiliriz."

GAP üretimi artırdı

Güneydoğu Anadolu Projesiyle (GAP) sağlanan sulama imkanlarının pamuk üretimini artırdığını vurgulayan Öztürkmen, "Eskiden Şanlıurfa'da pamuk üretimi çok azdı. Türkiye'nin pamuk üretimin yüzde 13'ünü üretiyorduk. Şu anda GAP'la gelişen sulama imkanlarıyla oran yüzde 42'ye yükseldi. Sulama alanı artıkça ve destek de sağlanınca pamuğun ekim alanı arttı. Bu da üretimi artırdı" ifadelerini kullandı.

"Bereketli bir yılı geride bıraktık"

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da bu yıl pamuğun hem rekoltesinden hem de fiyatından memnun kaldıklarını belirtti.

Geçen yıl dekar başına 450 kilogram elde edilen pamuğun bu yıl rekoltesini çok yükselttiğini kaydeden Eyyüpoğlu, "Bu yıl ise dekarda 600 kilograma kadar verim alındı. Geçtiğimiz yıl gerçekten fiyatlar çok düşüktü. Pamuğun kilosu 90 kuruşa kadar gerilemişti. En iyi fiyat 1 lira 20 kuruş olmuştu. Çok şükür bereketli bir yılı geride bıraktık. İyi gelen verimle bu yılki fiyat da bizleri sevindirdi. Pamuk piyasada 1 lira 80 kuruş ila 2 lira arasında satıldı" diye konuştu.

Mazot fiyatlarının da önceki yıllara nazaran bir nebze olsun gerilediğini aktaran Eyyüpoğlu, bu durumun da çiftçilere olumlu yansıdığını söyledi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.