Şanlıurfa'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen destekler ve hazırlanan projeler sayesinde, 2010 yılında 1 milyon civarında olan küçükbaş hayvan sayısı 2015'te 1 milyon 750 bine ulaştı.
Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Şanlıurfa'da, verilen destekler ve hazırlanan projeler sayesinde, küçükbaş hayvan sayısı her geçen yıl artıyor.
Yörede özellikle önceki yıllarda ekonomik nedenlerle hayvanlarını satmak zorunda kalan birçok besici, son dönemlerde devletin sağladığı kredi ve hibe desteğiyle işlerini büyüttü.
Kentte besicilere sağlanan destek miktarı 2010 yılında 12 milyon 570 bin lira iken 2014 yılında bu rakam 29 milyon 100 bin liraya ulaştı. Son 10 yılda 140 milyon liraya ulaşan destek sayesinde besicilik yeniden rağbet görmeye başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın küçükbaş hayvancılıkta Türkiye 'nin önemli bölgelerinden biri olduğunu söyledi.
Özgökçe, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği desteklerle hayvancılığın yeniden cazip hale geldiğini belirtti.
- "Hayvan sayısı arttı"
Bölgenin, sektör açısından ideal bir konuma sahip olduğunu aktaran Özgökçe, şunları kaydetti:
"Halk Elinde Islah Projesi kapsamında ilimizde adaptasyonu çok iyi olan ivesi cinsi koyunlarının hem geliştirilmesi, hem anaç ve damızlık noktasında sayının arttırılması çalışmalarımız var. Bu proje içindeki hayvanlara ekstra destek veriyoruz. Amacımız, hem hayvancılığın cazip hale gelmesi hem de bu ırkın korunmasını sağlamaktır. Bakanlığımızın son yıllarda gerek proje bazlı gerek hibe konusunda ciddi destekleri var. Bu projeler neticesinde hem profesyonel işletmeler gelişti hem aile işletmeciliği içerisinde de hayvancılığın biraz daha geçim kaynağı noktasında yerini almaya başladığını, aile çiftliğine tekrar bir dönüşün olduğunu görüyoruz. Çalışmalarla 2010 yılında 1 milyon civarında olan küçükbaş hayvan sayımız şu anda 1 milyon 750 bine ulaşmış durumda. 100 bin olan büyükbaş hayvan sayısı da aynı şekilde artarak 180 bin 577 oldu."
Şanlıurfa'nın hayvancılık açısından elverişli bir yer olduğunu dile getiren Özgökçe, besicilerin burada zarar etmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Özgökçe, projeler sayesinde hayvanların et ve süt veriminin de ciddi oranda arttığını vurguladı.
- "Sigortalı çobanı olanlara destek"
Besicilerin çoban bulmakta zorluk çektiğini ifade eden Özgökçe, "Vatandaşlarımızın sürü yöneticiliğiyle ilgili sıkıntılar var. Bakanlığımız son yıllarda bu sıkıntıyı gidermek için önemli çalışmalar yaptı. İşletmesinde sigortalı çobanı olanlara ayrıca para desteği sağlanıyor. Bunun yanında sürü yöneticiliği eğitimi sayesinde bu mesleğe rağbet olacağını düşünüyoruz" dedi.
Halk Elinde Islah Projesi yürütücüsü Fuat Tatlı da projeler sayesinde bölgede birçok kişinin yeniden hayvancılığa yöneldiğini ve hayvan sayısını arttırmak için çalıştığını söyledi.
- Besiciler mutlu
Besicilerden Abdülkerim Sel, eskiden geçinebilmek için zaman zaman farklı işler yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, "2007'de 40 koyunum vardı, ben onlarla ilgileniyordum ailem ise mevsimlik olarak çalışıyordu çünkü geçinemiyorduk. Devlet destek vermeye başladı şu anda 270 hayvanım var ve ailem dışarı gitmiyor. Kendi işimizle uğraşıyoruz" diye konuştu.
Menduh Demirdağ ise özellikle son 10 yılda hayvancılığa devletin büyük destek verdiğini anlatarak, "Çok eskiden yine hayvancılık kıymetli bir meslekmiş ancak daha sonra bölgemizde çoğu kişi bu işi bırakmak zorunda kaldı çünkü pek bir karı yoktu. Özellikle son 10 yılda devlet büyük desteklemeler vermeye başladı, bunun için artık herkesin hayvanı var ve sayıyı artırmak için çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Radikal