SANAYİCİ ÜRETİCİYE EMEĞİNİN KARŞILIĞINI VERMİYOR

Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayicinin üreticinin emeğinin değerini vermeyerek kendi ayağına kurşun sıktığını ve kayıt dışı istihdamın engellenmesi için toplumun bilinçlendirmesi gerektiğin söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tekirdağ'da Ramada otelde düzenlenen Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilendirme seminerine katıldı. Sanayicinin üreticiye emeğinin karşılığını vermeyerek haksızlık yaptığını söyleyen Genel Başkan Bayraktar, "Sanayicimiz kendi ayağına zaman zaman kurşun sıkıyor. Yani kendisine ham madde sağlayan, kendisine kaynak sağlayan değerli üreticimizin alın terini ve emeğini değerlendirmekte ihmal gösteriyor. Cimri davranıyor. Bu manada idare kurumuna gerek vardır. Tarımsal anlamda müdahale kurumuna ihtiyaç vardır. İşte bu manada teknolojide kullandığınızda fazla iş gücü, gizli işsizlik ortaya çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na baktığınızda kayıt dışılığın en fazla olduğu sektörün tarım olduğunu görürsünüz. Bir tarafta tarımı destekleyeceğiz, bir taraftan da tarımda kırsal kalkınmayı sağlayacağız. Yani iş gücü fazlasını da muhakkak suretle tarım kesiminde yani kırsalda edeceğiz. Bu çok önemlidir. Karıştırdığımız bir konu var.

Avrupa Birliği ülkelerde kırsal nüfus yüzde 25, tarım nüfusu yüzde 3 veya 5'tir. Yani tarımda çalışan azdır ama bunlara kırsalda tarım dışı istihdam yaratılmıştır. Bunlar varoşlara gecekondulara gönderilmemiştir. Orada istihdam sağlanmıştır. Türkiye'ye geldiğimizde tarım nüfusu yüzde 24-25 oranındadır. Tarımda nüfusumuz bu. Çünkü tarım dışı istihdamı dayatamadığımız için kırsal kalkınmayı sağlayamadık. Kırsal kalkınma yatırımlarına bu anlamda önem veriyoruz. Tarımdan kopan direk büyükşehirlere gidiyor varoşlarda gecekondularda yaşıyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mali sürdürebilirliğini sağlamalıyız. Mali sürdürülebilirliğin sağlanması için en önemli enstrüman kayıt dışılığın önlenmesidir. Dünya da bununla uğraşıyor. Bunun için teşvik, denetleme gibi değişik yöntemler izleyebiliriz. Kayıt dışında en önemli şey toplumsal duyarlılığın sağlanmasıdır. Ülkemize kayıt dışılığın insanımıza anlatamadığımız sürece anlatamadığımız sürece ne yaparsanız yapın kayıt dışılığı engelleyemezsiniz. Kayıt dışılık ancak bilinçlendirme ile önlenir" dedi.

Türkiye'de yaşanan doğal afetlere değinen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaşananların telafisi için çalışma yürüttüklerini ifade ederek, "2015 yılına Türkiye'nin değişik yerlerinde doğal afetlerle başladık. Afetler halen devam ediyor. Çiftçimizin don ve kuraklık başta olmak üzere görmediği doğal afet kalmadı. Bununla ilgili taleplerimiz var. Taleplerimizle Sosyal Güvenlik Kurumu arasında ilişkiyi sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Seminere Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Vali Yardımcısı Aydın Tetekoğlu da katıldı.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.