SAMSUN'DAN ARICILIK SEKTÖRÜNE BİR KATKI

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görev yapmakta olan Dr. Ali KORKMAZ ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Doç. Dr. Halil YENİNAR tarafından "Paket Arıcılık" kitabı yayınlanmıştır. Sektörde ve ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyan bu kitap arıcılara Amerika ve Kanada'da uygulanan arıcılık tekniklerini anlatmaktadır.

Kitabın önsözünde konu hakkında şu bilgiler verilmektedir:

Dünyada paket arıcılık ilk kez 1879 yılında ABD'de arı kolonisi satışlarında taşıma bedelinin azaltılması ve yavru hastalıklarının ülkede yayılmasını önlemek amacıyla başlatılmıştır. Sonraki yıllarda ise geliştirilerek arıcılıkta önemli bir üretim kolu haline gelmesi sağlanmıştır. Bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla, kışı ağır geçmekte olan Kanada'da sonbaharda kolonilerin balı tamamen hasat edilerek kolonideki tüm arı ve yavrular öldürülmektedir. Bir sonraki ilkbahar mevsiminde Kaliforniya'dan satın alınan paket arıların kovanlara aktarılmasıyla arıcılık tekrar başlamaktadır. Kanada'nın koloni sayısı bakımından çok düşük düzeyde olmasına karşın koloni başına bal veriminde dünya sıralamasında başlarda olmasının nedeni, paket arıcılık yöntemidir.

Paket arıcılığının uygulanması sonucunda arıcılığa yeni başlayanlar, koloni sayısını arttırmak isteyenler ile kolonilerinin ergin arı mevcudunu artırmak isteyenler; hastalıksız genç ve verimli koloni sahibi olmaktadırlar. Bu koloniler isteğe göre ana arılı veya ana arısız olarak da satın alınabilmektedir. ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi birçok ülkede arıcılığa yeni başlayanların çoğunluğu, paket arı satın alarak arıcılığa başlamaktadırlar.

Üretim sisteminin bir gereği olarak paket arılar gelişme düzeyi yüksek, sağlıklı kolonilerden elde edilmektedir. Petek ve yavrusuz olduklarından yavru hastalıkları gözlenmemekte, ergin arı hastalıkları ve parazitlere karşı ilaçlama yapılabilmektedir. Bu durum gıda amaçlı arı ürünlerinde kalıntı olasılığını azaltmaktadır.

Arıcılarımızın ekonomik kaybına neden olan ve maliyeti arttıran hususlardan birisi de kolonilerin sonbahar bakımı sonucu kışa hazırlanması ve kış sonrası gözlenen kayıplardır. Kışları sert geçen bölgelerde arıcılar kolonilerini kışlatmak ve erken baharı karşılamak için Akdeniz ve Ege bölgesinde kışlatma yöntemlerini kullanmaktadırlar. Bölgeler arası arı nakli ve kışlatma yöntemleri arıcılar için ekstra maliyet getirmekle birlikte güvenlik, yer kirası, koloni kontrolleri gibi sorunlarla karşılaşılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle paket arıcılık kışlatma öncesi bakım, besleme ve ilaçlama ile taşıma masraflarını ortadan kaldıran bir uygulamadır. Bu yapısıyla ülkemiz arıcılığı için de bir kısım değişiklikle önerilebilecek bir arıcılık uygulamasıdır.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.