Tarım sektöründe kullanılan araç-gereç ve gıda malzemelerinin sergilendiği "Samsun Tarım Fuarı"nın açılışı yapıldı.
Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş.(TÜYAP) tarafından, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği(TARMAKBİR) işbirliğinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB), Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası ve Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi destekleri ile hazırlanan “Samsun Tarım Fuarı” TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Tarım ve hayvancılık sektöründeki gelişmeleri ve yenilikleri ilgililere topluca sunmayı hedefleyen “Samsun Tarım Fuarı”; tarımsal mekanizasyon, traktör, sulama sistemleri, bitki besleme, yem, ilaçlama, tohum, hayvancılık ekipmanları başta olmak üzere bölgenin ihtiyaç duyduğu tüm ekipman ve ürün grupları fuarda yer almaktadır. Ayrıca sergi salonu içerisinde oluşturulmuş perakende satış noktasında firmalar konu ile ilgili çeşitli ürünlerin satışlarını gerçekleştiriyor. Samsun Tarım Fuarı’nın açılışına; Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Tekkeköy Belediye Başkanı HASAN Togar, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
YILMAZ: “TARIMLA UĞRAŞAN BİR AİLENİN ÇOCUĞUYUM”
“Samsun Tarım Fuarı”nın; tarıma ve şehre hayırlı olmasını dileyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "İçeri girerken Vezirköprü’den gelen bir muhtarımıza rastladım. Muhtarımızın 150 kilometre uzaklıktan olan Vezirköprü’den buraya gelmiş olması bu fuara verilen önemin kanıtı olduğunu düşünüyorum. TÜYAP’a, Fuar Merkezi’nin işletmesini aldığı günden bu yana bütün taahhütlerini yerine getirdikleri için teşekkür ediyorum. Ben de tarımcıyım, müstahsil bir ailenin çocuğuydum. Tütün üretip satan bir ailenin çocuğuydum. Ailemin ekonomisi tütünden gelir. Ailem, tütünden kazandıkları parayla beni okuttu. İlkokul ve ortaokulu böyle okudum. Tarımla uğraşan bir ailenin çocuğuyum. Tarımı biraz bilirim. Ülke olarak tarım bizim için önemli. Tarım ve tarıma dayalı sanayide ihraç ürünlerimizin biraz daha fazla yer alması gerekiyor. Türkiye’nin tarım ve tarıma dayalı sanayisi olan şehirler sınırlıdır. Tarım ve tarıma dayalı sanayi bölgemiz Gelemen mevkisinde mevcut. Tarım ve tarıma dayalı sanayi bölgemiz Gelemen’de her geçen gün yapılaşmasını tamamlıyor. İkinci bir gıda sanayisini de Çarşamba’da planlıyoruz. Çarşamba’da eski şeker fabrikasının olduğu yerde ikinci bir yerde yavaş yavaş şekilleniyor" dedi.
“İSMET AĞABEYDEN TÜTÜN DİZMEK İÇİN İŞ İSTEDİM”
Çocukluk yıllarından bir anısını anlatan Yılmaz, "1964 yılında orta birden orta ikinci sınıfa geçtim. Bizim sınıfta orta birden orta ikinci sınıfa geçen bütün öğrencilere aileleri saat almışlardı. Ben de anneme ’bana da bir saat alır mısınız’ dedim. Annem de bana ’babana ileteyim bu isteğini’ dedi. Annem isteğimi babama bildirdi. Sonra annem yanıma geldi. Babam anneme şöyle demiş: ’Sınıfı geçtiyse kendisi için geçti. Okursa kendisi için okuyacak. Onun başarısının kendi hayatına katkısı olacak. Biz onun başarısına sadece seviniriz. Saati hak etmiş olabilir ama benim ona saat alacak param yok. Kendisi kazansın, alsın’. O zaman bir saat 100 lira. Saati almak için tütün dizme işini yapmaya karar verdim. Gölceğiz köyünde İsmet ağabeyin yanına gittim. İsmet ağabeyden tütün dizmek için iş istedim. O da kabul etti. Ben de 1.5 ay kadar çalışarak 100 lirayı kazandım. Ondan sonra gidip saati aldım" diye konuştu.
KURT: “İNSANIN TOPRAĞI TANIMASI LAZIM”
Toprakla her zaman yakınlık içinde olunduğunu belirten Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, "Topraktan geldik, topraktan doyuyoruz ve toprağa gideceğiz. Dolayısıyla toprakla her zaman bir yakınlık içindeyiz. Her insanın tarımı yakından tanıması ve tarımın nasıl gerçekleştiğini bilmesinde yarar var. İşte bu tarım fuarı bunu sağlayacak oluşumlardan birisidir" ifadelerini kullandı.
MURZİOĞLU: “SAMSUN’DA ARTIK KONGRELER DE YAPILACAK”
Samsun Fuar Merkezi’ni tasarlarken sadece fuar alanı değil Samsun Fuar ve Kongre Merkezi olarak tasarladıklarını söyleyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Fuar salonlarını yapmıştık ama kongre merkezlerimiz inşaat halinde TÜYAP’a devredilmişti. Sözleşmemiz gereği kongre merkezlerini kira karşılığında TÜYAP yapacaktı. Sözleşmeye bağlı olarak yaptılar. Samsun’da artık sadece fuar değil; çeşitli kongreler de yapılacaktır" şeklinde konuştu.
GÜVEN: “SAMSUN TARIMSAL POTANSİYELİ OLAN NADİDE BİR İL”
Samsun’da önceden fuar alanlarının iyi olmadığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Yeni binayla güzel bir Fuar Merkezi’ne kavuştuk. Bu merkezin yapılmasında öncelikli olarak eski Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ve katkı sunan diğer kurumlara teşekkür ediyoruz. Samsun, Bafra ve Çarşamba ovalarının bulunduğu ve büyük bir tarımsal potansiyeli olan nadide bir il. Bu fuarın; Samsun’a, bölgemize ve ülke tarımına katkı sağlamasını diliyorum" diye konuştu.
"ERSÖZLÜ: “50 BİN ZİYARETÇİ HEDEFLİYORUZ"
“Samsun Tarım Fuarı”nın Karadeniz Bölgesi’nde sektörün büyük buluşması olduğunu ifade eden TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, şunları söyledi: "Tarım Fuarı’na yurt içi ve yurt dışından toplam 50 bin üzerinde ziyaretçi hedeflemekteyiz. Yurt dışından Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak, Kıbrıs, Ürdün başta olmak üzere 20’ye yakın ülkeden iş adamları davet edilmiştir. Tüm bu iş adamları fuarda yer alan sektör temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri yaparak, bölgeden yapılan ihracata katkı sağlayacaktır. Yurt içinden ise Amasya, Bartın, Bayburt Bolu, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Sinop, Tokat, Rize, Yozgat, Zonguldak gibi illerden ve Samsun’un tüm ilçelerinden on binlerce çiftçi fuarımızı ziyaret edecektir. 18 Eylül 2015 cuma günü tarım sektöründe faaliyet gösteren kadın girişimciler ile kadın çiftçilerimize yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı standında özel etkinlikler düzenlenecektir. Bu tarihte fuarımız ziyaret etmek isteyen kadın girişimci ve çiftçilerimiz için Samsun merkez ve ilçelerinden Fuar Merkezimize ücretsiz ulaşım imkanı sağlanacaktır."
Samsun Tarım Fuarı 16-19 Eylül tarihleri arasında 09.30-18.00, 20 Eylül günü ise 09.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
İHA