MUĞLA Büyükşehir Belediyesi'nin, kırsal kalkınmayı güçlendirmek için 13 ilçede çalışan Atölye Muğla Bir proje grubu, Milas ilçesinde tarımsal üretime katkı vermek amacıyla Sarıkız Projesi'ni hayata geçirdi.
Atölye Muğla Bir'in Sarıkız Projesi kapsamında Milas'ın Kızılcayıkık Mahallesi'nde kamp kuran Büyükşehir Belediyesi temcilcileri, üreticilerin nasıl çalıştığını yakından gözlemleyerek sorunları rapor haline getirecek. İmece kültürünün canlandırılarak sütü pazara en hızlı ve sağlıklı sunmak, üreticinin gelirinin artmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Sarıkız Projesi'nin tanıtım etkinliğine CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP'li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile uyum içerisinde çalıştıklarını söyleyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, şunları söyledi:
"Ülkemiz verimli tarım toprakları ve ürün çeşitliliği ile dünyanın şanslı ülkelerinden. Ancak izlenen ulusal tarım politikalarındaki aksaklıklar nedeniyle üreticimizin şevki kırılmış vaziyette. Örneğin alan itibarı ile Konya ilimiz kadar olan Hollanda tarımda üretim kapasitesi olarak bizden kat ve kat üstün. Büyükşehir Belediyemiz üreticimize yem, tohum destekleri, bilimsel çözümler ve en önemlisi üretim şevki veriyor. Tarımda, turizmde, ekonomide farklı seçenekleri olan potansiyeli yüksek bir ilçeyiz. Büyükşehir Belediyemiz de bu potansiyeli değerlendirmek, üreticilerimize de destek olmak için Sarıkız Projesi'ni hayata geçiriyor. Özellikle hayvancılık, süt ürünleri, besicilik anlamında Sarıkız Projesi'nin ilçemizde başarılı olacağına inanıyorum. Milas ve Muğlamız için birlikte üretmeye devam edeceğiz."
ANA AKTÖR KADINLAR
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Sarıkız Projesi ile tarım alanında emek veren kadınların emeklerinin karşılığını almasını istediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Verimli ve bereketli toprakları ile Muğlamızda zeytinden, cevize, incirden kestaneye kadar her türlü üretime müsait topraklarımız var. Muğla'da nüfusumuzun da yaklaşık yüzde 60'ı kırsalda yaşıyor. Muğla'nın tarım gelirleri turizm gelirlerinden fazladır ve ülke ekonomisine katkısı çok büyüktür. Narenciyeleri, seraları, zeytinciliği, sebzeleri, çiçekçiliği ve geniş ürün yelpazesi ile Muğla bir tarım kentidir. Sarıkız Projemiz ile köylümüzün daha çok süt, kaliteli besi alabilmesi, sütten kooperatifler, birlikler ile marka peynir, yağ diğer mamullerin üretilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Böylece üreticimiz emeğinin karşılığını fazlasıyla almış olacak. Sarıkız projemizin ana aktörü ise tarlada çalışan, ahırda Sarıkızla ilgilenen, yoğurdu, peyniri yapan kadınlarımız olacak."
Atölye Muğla Bir projesinin tanıtımından sonra yörük geleneği olan şirden mayasından peynir yapımı katılımcılara işin ustası tarafından uygulamalı olarak gösterildi. Daha sonra Atölye Muğla Bir proje grubunun kamp alanını ziyaret eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün çalışmalar hakkında bilgi aldı ve proje grubunu, üreticileri tek tek dinledi.
DHA