SAĞLIK VEREN PAZAR

Bu yıl 10. yaşını kutlayan Şişli %100 Ekolojik Pazar'ın yolunu tuttuk; filemizi taze meyve ve sebzelerle doldurduk. Çiftçilerle ve pazarın kurucularıyla da fiyatları, pazara olan ilgiyi konuştuk

Buğday Derneği ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle hizmet veren Şişli %100 Ekolojik Pazar 10 yaşında. Her cumartesi müşterilerine ekolojik sertifikalı sebze ve meyveler sunan pazarın bir özelliği daha var. Naylon poşet kullanılmıyor burada. Pazar şimdi 10. yaşını kutlaması sebebiyle herkese açık ve ücretsiz etkinlikler de sunuyor. Biz de pazarın yolunu tuttuk foto muhabiri arkadaşımla. Çiftçilerle konuştuk, fiyatları, ilgiyi sorduk.

"İlgiden memnunuz" diye söze başlıyor konuştuğumuz her satıcı. Pazar açıldığından beri gelen Songül Şahin "Müşteri çok beğeniyor. Müşterinin satıcıya duyduğu güven de önemli. Size güvenip gözü kapalı alıyoruz her şeyi diyor bazı müşterilerimiz örneğin. Çok hoşumuza gidiyor. eğitim seviyesi yüksek olanlar, yabancılar çok geliyor" derken, bir başkası "Organik için gelen gün geçtikçe artıyor. Bilinçli müşteri çok fazla. Zaten pazarın yüzde 25'ini yabancılar oluşturuyor. Organiği bilmeyenler, pazara ilk defa gelenler fiyatlar yüksek diye düşünebiliyor. Ama anlattığımız zaman, tamamen bütçeye dayalı olduğu için anlıyor ve bütçeleri el verdiğince tüketiyorlar" diye anlatıyor. "Ürün gamında da müşteride de artış var. Müdavimler de var, her hafta yeni yüzler de görüyoruz" diye de ekliyorlar.

"Sertifikalar her yıl yenilenir"

Lalehan Uysal
(Buğday Derneği'nin ve pazarın kurucularından, pazarın kurumsal kimlik koordinatörü)

- Buğday Dergisi'nden sonra derneğimizi kurduk. Projelerden
biri Tarım Turizm Takası (Tatuta) idi. İçeriği de çiftliklerle organik tarım için bilgi alışverişi yapılması, çiftçiyle yakınlık kurmak, yöre yöre dolaşıp organik tarım yapacak çiftlikleri organize etmek ve eğitim vermekti.

- Pazar açılalı 10 yıl oldu diyoruz ama benim için 12 yıldır aslında. Tatuta için çiftliklere gidip organik tarımı, ekolojik hayatı anlattığımızda köy kahvesinden birinde bir amcamız "Bize bu tarımı öğretiyorsunuz, biz organik tarım yapacağız ama bunları nerede satacağız?" dedi. Amcaya tabii ki şu cevabın verilmesi gerekiyordu: "Evet, biz sizin için bir pazar yaratacağız." Buğday Hareketi'nin kurucusu Victor Ananias'ın da emekleriyle verdiğimiz sözü gerçekleştirdik. Biz 12 yıl önce o gün, o kahvede kurduk pazarı yani. Sonra da bize güvenen Şişli Belediyesi'nin de onayıyla şu anki yerinde kurduk.

- Pazarlardaki ürün etiketlerinde ürünün adı ve fiyatı yazılıdır genelde. Burada yöresi, üreticinin
adı ve sertifika kuruluşunun adı da var. Bu sertifikalar bir kerelik değil. Her yıl yenilenir, belirli denetimlerden geçen sertifikalar. File de sembol olarak çok önemli.

- Hamilelerin çocukları anne karnında başlıyorlar pazara gelmeye, büyüyünce yine geliyorlar. Yelpaze çok geniş. Hastalıklar, katkı maddesi, GDO gibi konulara dikkat edip gelen yaşlılar, çocukları ve sağlıklı bir nesil için gelen anneler... İlk günden beri yanımızdan ayrılmayan, vefalı bir kitlemiz var. Leman Sam destekçilerimizden. Yiğit Özşener,
Nil Karaibrahimgil, Bergüzar Korel ve eşi Halit Ergenç pazarı sık sık ziyaret edenlerin arasında. Rahmetli Tuncel Kurtiz de gelir, burada gözleme yerdi. Herkesin bir çiftçisi, bir dostu var burada. Burası bir pazar yeri değil, bir agora. Pazar haricinde de bir sosyalleşme alanı. Alışveriş yapıp hemen gitmiyor; tanışıyor, arkadaşlık yapıyorlar gelenler. Fideler alınıyor, yetiştirilmesi anlatılıyor örneğin.

- 10 yıl önce organik, ekolojik, katkısız, GDO gibi şeyler yoktu. bugün her gittiğim sofrada, katıldığım toplantıda kulağıma bu kelimeler geliyor. Biz susuyoruz artık, anlatmıyoruz bile. Her alıcı bilinçlendi. Güvensizlik hep vardı. Sadece organiğe karşı değil, dünyaya karşı güvensizliğin de sebebiyle. Ama bu pazar güven katsayısını on yılda daha da yukarı çıkardı.

Rakamlarla Ekolojik Pazar

- Haziran 2006'da 48 tezgahta 25 üretici ve esnafla başlayan pazar, 10. yılında 307 tezgahta 76 üretici ve esnafla büyümeye devam ediyor. Yılda 700 ton civarında ekolojik taze sebze ve meyve satılıyor. Pazarın hemen hemen her cumartesi gelen 1000 kadar müdavimi var. Ama pazardan alışveriş yapan müşteriler birkaç binle ifade ediliyor.

- Pazarda işlenmiş/ambalajlı ürünlerde -kozmetik, deterjan, tekstil, sağlık ürünleri hariç- gıda ürünü olarak 110 marka ve 274 çeşit (sadece 12 çeşit kırmızı et ürünü, 11 çeşit sirke) bulunuyor.

Pazarda hangi ürün kaç para?

Domates, salatalık, portakal, maydanoz, elma, ayva, enginar gibi sebze-meyvelerin olduğu bir fileyi yaklaşık 50 TL'ye doldurabiliyorsunuz.

- 1 paket yumurta 8 TL.

- 1 kilo pembe domates 12, domates 10 TL. - 1 lt süt 7 TL.

- 1 kilo limon 9 TL. - 1 kilo greyfurt 5 TL. - 1 kilo muz 9 TL.

- 1 kilo şeftali 8 TL. - 1 kilo ayva 9 TL. - 1 kilo elma 5 TL. - 1 kilo ceviz 36 TL. - 1 kilo portakal 5 TL. - 1 kilo patlıcan 7 TL

- 1 kilo biber 12 TL. - 1 kilo çilek 14 TL. - Kıvırcık marul ve
kara lahana 3 TL. - Mor lahana
4 TL. - Maydanoz 2 TL.
- Mercimek, kara buğday, nohut, kuru fasulye gibi bakliyatların paketi 10-20 TL arasında. n

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.