SAFKAN SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

Safkan sığır yetiştiriciliği ve ıslahı ile bunlara ait embriyonun üretimi ve ticaretine ilişkin düzenleme yapıldı.

Safkan sığır yetiştiriciliği ve ıslahı ile bunlara ait embriyonun üretimi ve ticaretine ilişkin düzenleme yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Safkan Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik ile safkan sığır yetiştiriciliği, ıslahı ile bunlara ait sperma, ovum ve embriyonun üretimi, uygulanması, belgelendirilmesini ve ticareti konuları düzenlendi.

Suni tohumlama, embriyo transferi ve bakanlık talimatıyla belirlenen koşulları sağlayarak izin alınan boğalarla tohumlama yapılan her sığır ve işletmesinin bilgileri soy kütüğü veya ön soy kütüğü sistemine kayıt edilecek.

Hayvan sağlığına ilişkin kısıtlamalar dışında, safkan damızlık dişi hayvanların ve boğaların kabulüne ilişkin hiçbir yasaklama veya kısıtlama yapılamayacak.

Soy kütüğü ve ön soy kütüğü veri tabanı, Bakanlık tarafından yetki verilmiş merkez birliği tarafından oluşturulacak. Hayvanların satılması ve yetiştiricinin birliğe talebi üzerine, damızlık belgesi verilecek. Birlik olmayan illerde talep, il müdürlüğü üzerinden merkez birliğine yapılacak. 

En az, aynı ırktan ana babaya ait bilgileri ve kendisi veri tabanına kaydedilmiş olan hayvana damızlık belgesi verilecek.

Islah programları bakanlık tarafından onaylanacak

Hayvan ıslah komitesi çalışmaları kapsamında oluşturulan ülkesel ya da bölgesel ıslah programları, Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya konulacak. Islah programlarında yapılacak her türlü değişiklik Bakanlığın onayına sunulacak. 

Islah programlarında; ıslah amacı, ıslah yöntemi, sürü büyüklüğü, kayıtlı sürü büyüklüğü, programın süresi, faaliyet planı ve diğer teknik detaylar belirlenecek.

Bir ıslah programı kapsamındaki popülasyonda, birden fazla kuruluş farklı ıslah programları yürütemeyecek. 

Sığırlarda ıslah programını yürütecek kuruluşlar, sperma, ovum ve embriyo üretim merkezi kurabilecek veya faaliyet gösteren bir üretim merkeziyle sözleşme yapabilecek.

Islaha konu olan verim özellikleri açısından yapılacak performans testleri ve genetik değerlendirme, test yöntemlerinin belirlenmesi, karşılaştırılması, birleştirilmesi, bu konularda uluslararası referans kurumlarıyla uyumlaştırılması ve sonuçların ilan edilmesi yetki verilmiş merkez birliği tarafından yürütülecek. 

Genetik değerlendirme

Damızlık hayvanlarda genetik değerlendirme, sütçü ırklarda süt üretimi, etçi ırklarda et üretimi, kombine ırklarda süt ve et üretimi ile ilgili performans testleri ve seleksiyon kriterlerini içerecek. Bu değerler hayvanın kendi ırkı temel alınarak hesaplanacak.

Suni tohumlama boğaları, zorunlu özellikler bakımından genetik değerlendirmeye tabi tutulacak. Damızlık değerleri ve diğer değerleri de yayımlanacak.

Ticareti yapılan sperma, ovum ve embriyolar Bakanlıktan izinli personel ve üretim merkezi tarafından toplanacak, işlenecek ve muhafaza edilecek. 

Safkan hayvanlardan mevzuata uygun üretilen sperma, ovum ve embriyoların ticareti yasaklanamayacak veya kısıtlanamayacak.

Haberler
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.