RUSYA'NIN GIDA AMBARGOSU, AVRUPA TARIM SEKTÖRÜNÜ 'FELÇ ETTİ'

Rusya'nın yaptırımlara yanıt olarak AB ülkelerine uyguladığı gıda ambargosu Avrupa tarım sektörünü zor bir sürecin içine sürükledi.

Fransız çiftçiler geçen hafta Paris’te traktörleriyle sokağa dökülerek yönetimin tarım politikasını protesto etmiş ve Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılmasını istemişlerdi.

Fransa Kırsal Kesim Koordinasyonu Eski Başkanı Bertrand Venteau, Fransa’da devam eden protestoların Rusya'nın gıda ambargosu nedeniyle yaşandığını vurguladı.

'İNGİLTERE VE ALMANYA'NIN ANA PAZARI RUSYA'YDI'

Venteau, “Rusya’nın gıda ambargosu, çiftçilik sektöründe arz fazlalığı yarattı. Özellikle de domuz eti piyasasında… Zira İngiltere ve Almanya’nın ana pazarı Rusya’ydı. Moskova, pazarını Avrupalı çiftçilere kapatınca, çiftçiler ürünlerini zarar ederek satmak zorunda kaldı. Bazıları iflas etti. Fransa’daki domuz ve elma pazarı çok ciddi bir tehdit altında” dedi.

'AVRUPA'DA ARZ VE TALEP DENGESİ SAĞLANMALI'

Fransız uzman, sorunun çözülmesi için Avrupa’daki pazarlarda arz ve talebin dengelenmesini ve kendi kendine yetebilecek hale getirilmesini önerdi. Venteau, bu bağlamda Avrupalı yetkilileri bu konu üzerine eğilmeye çağırdı.

AVRUPA’NIN ZARARI 81 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİR

Fransa’da temmuz ayından bu yana gıda ambargosu yüzünden yaşanan sıkıntılar nedeniyle sıkça protestolar yapılıyor. Hükümet, tarım işçileri ve hayvan yetiştiricilerine 600 milyon euro destek verme kararı alsa da, bu rakam sendikalar tarafından yetersiz bulundu.

Rusya, 2014 yılından bu yana ABD, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Kanada, Avustralya ve Norveç’ten gıda ürünlerinin ambargo uyguluyor. AB, resmi açıklamalara göre ambargo nedeniyle şimdiden 21 milyar dolar kaybetti. Bu kayıp, zaman içinde 81 milyar dolara kadar çıkabilir.

Sputnik News
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.