Aydın'da kooperatifleşemeyen çilek üreticileri, bazı tüccarların Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntıyı öne sürerek mahsulleri ucuza almak istemesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.
Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Aydın'da üreticiler, kooperatif kurup kendi ürünlerini satamıyor. Bir araya gelip kooperatif kuramadıkları için ürettikleri çileği, her sezon bölgeye gelen tüccarlara satmak zorunda olduklarını ifade eden üreticiler, tüccarların Türkiye'nin Rusya ile yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sıkıntıyı öne sürerek fiyatları aşağıya çekmeye çalıştığını öne sürüyor.
Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın'ın, yıllık 63 bin ton üretimle Türkiye'de en çok çilek üreten ikinci kent olduğunu belirtti. Aydın'daki üreticilerin, pamuğa ve mısıra alternatif ürün olarak daha fazla karlılık sağladığı için çileğe yöneldiğini anlatan Posacı, "Kentte her geçen gün çilek üretimi artıyor. Bölgede bu mevsim başka yetişen bir ürün olmadığı için rekabet oranı daha yüksek ama fiyatları geçen seneye göre daha düşük seyrediyor." dedi.
Posacı, her çilek sezonunda ürün alımı için bölgeye gelen tüccarların aralarında anlaşıp fiyatlara yön verdiğini öne sürerek, "Gelen alıcıların halde aldığı fiyatlara baktığımızda 1,5-2 lira bandında. Ticaret yapan esnaf, Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntıyı bahane göstererek fiyatı aşağıya çekmeye çalışıyor ama tabii raf fiyatları bunun daha üstünde. Çileğe ihracat desteği verilirse fiyat düşüşünü frenleyeceğini zannediyorum. Zaten bölgedeki üretimin 6'da 1'i ihracata gidiyor. İnşallah çiftçimiz alın terini alır çünkü çok emek yoğun, çok meşakkatli bir iş. Aydın'da kilosu 5-6 liraya çilek satılıyor" diye konuştu.
Aydınlı üreticilerin, çileklerini istedikleri fiyata pazarlayabilmeleri için kooperatifleşmesi gerektiğine işaret eden Posacı, "Üreticilerimiz bunu başarabilirlerse kendi göbeklerini kendileri keserler. Böylelikle şu an üretici-tüketici fiyatı arasındaki farkılıkta para kazanan aracıları ortadan kaldırıp, bu farkı kendileri alabilirler." ifadelerini kullandı.
Seralarda çilek hasadının sürdüğünü, tarladaki çilek hasadının da başlamasıyla arzın zirveye çıkacağını ve fiyatların daha da düşeceğine dikkati çeken Posacı, çilek fiyatların sorunun çözümü adına devletten ihracat desteği beklediklerini aktardı.
Çilek üreticisi Salih İzan ise geçen seneye göre üretimi yüzde 30 artırdıklarını ve daha iyi verim aldıklarını belirtti. İzan, ihracat yapamadıklarından dolayı fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade etti.
Zararına satış yaptığı söyleyen Mustafa Ertin de ihracattaki beklentilerinin karşılanmadığını dile getirerek, "Çilek üretim merkezi Sultanhisar ilçesinde en büyük sıkıntımız kendi aramızda bir kooperatif kuramamamız." dedi.
Milliyet