Hükümet çevrelerinin, uçak düşürülme olayından sonra Rusya pazarında yaşanan krizin Arap ülkeleri ile aşılacağı görüşü, ihracatçılar tarafından inandırıcı bulunmadı.
Alternatif pazar arayışı amacıyla Antalya'da bir araya gelen ihracatçılar, Rusya'nın yerinin kolay kolay doldurulamayacağını belirtti. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, Rusya'nın Türkiye'nin çok önemli partneri olduğunu, ihracatın yüzde 40'nın bu ülkeye yapılmasından dolayı pazarın telafisinin çok kolay olmayacağını açıkladı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı da Rusya'nın çok büyük bir pazar olduğunu, firmaları başka pazarlara yönlendirmek adına çalışmalar yapıklarını ancak bunun kolay bir çalışma olmayacağını vurguladı.
Yaş Meyve Sebze İhracatında Alternatif Pazarlar Ortak Akıl Toplantısı, Ekonomi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri, Türkiye genelinden yaş meyve sebze birlik başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve Türkiye'nin en fazla ihracat yapan firma temsilcilerinin katılımıyla, Rixos Downtown Otel'de gerçekleştiriliyor. Bugün ve yarın sürecek olan alternatif pazar toplantısında temsilciler, birbirleriyle yeni ihracat kapılarını nasıl açabilecekleri konusunda çalışma yapacak.
YAŞ MEYVE VE SEBZENİN YÜZDE 40'I RUSYA'YA
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, açılış konuşmasında; Rusya ile yaşanan uçak krizinin Türkiye'yi nasıl ve ne oranda etkilediğini değerlendirdi. Ali Kavak, yaşanan olumsuzluktan dolayı Rusya pazarının ciddi bir şekilde kayba uğradığını, iki ülkenin çok önemli bir partner olduğunu söyledi.
Yaş meyve sebze sektörünün ihracatının yüzde 40'nın Rusya'ya yapıldığını hatırlatan Kavak, "Bu pazarın telafisi çok kolay olmayacak. Yıllardan bu yana bir pazara bağımlı olmamak için birlikler olarak yoğun bir çaba harcıyorduk. Biz geleceği yıllar öncesinden okumuş bulunuyorduk. Zaman zaman siyasi açıdan Rusya ile yaşanan her sıkıntı da bizim sektörümüzün ciddi kayıplar yaşadığını görüyorduk." dedi.
"RUSYA KRİZİ SONRASI FİYATLARIN DÜŞME İHTİMALİ GERÇEKLEŞMEDİ"
Rusya'nın Türkiye'den yaş sebze meyve ithalatını kısıtlamasıyla birlikte fiyatlarda bir düşüş algısı oluştuğunu hatırlatan Ali Kavak ancak bu durumun gerçekleşmediğini gören vatandaşların kafasında bir takım soru işaretlerinin oluştuğunu söyledi. Yaş sebze meyve üretiminin iklim koşullarına dayalı olduğunu belirten Kavak, "Antalya sebze halinde ocak ayında giren ürünlerde bir sene önceki ocak ayına oranla yüzde 50 düşüş var.
Trükiye'de üretimin düştüğü, üretimin azaldığı anlamına geliyor. Buda iklim kaynaklı olay. Şu da var. Rusya'nın yasaklarıyla beraber üretici ben ürünlerimi acaba satamayabilir miyim? Korkusu da oluştu. Üretimde bir miktar azalma da oradan kaynaklanmış olabilir." diye konuştu.
"FİRMALARI BAŞKA PAZARA YÖNLENDİRMEK ZOR"
BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, 123 ülkeye Türkiye'nin ihracat yaptığını, 3,5 milyon tonluk ihracatın 1 milyon 300 bin tonunu da Rusya'ya ambargodan önce gönderdiklerini açıkladı. Rusya'ya gidemeyen ürünlerin kısa zamanda ihracat yoluyla pazarlama şansının çok kolay olmadığını hatırlatan Mustafa Satıcı, "Çünkü tek başına pazarımızın yüzde 40'nı oluşturan bir ülkenin kısıtlamasından söz ediyoruz.
Önümüzde zorlu süreçler var ama biz bu zorlu süreçlere alışkınız. Rusya tabloda çok büyük bir pazar. Bu çerçevede de firmalarımızı başka pazarlara yönlendirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Çok kolay bir çalışma olmayacak." diye konuştu.
Aktif Haber