Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye yönelik hazırladığı "AMBARGO NİTELİĞİNDE" özel ekonomik tedbir kararnameyi imzaladı.
Putin, "Rusya Federasyonu'nun ulusal güvenliğini sağlamak ve Rusya Federasyonu vatandaşlarını yasadışı faaliyetlerden korumak için Türkiye Cumhuriyeti aleyhine, özel ekonomik önlemlerin uygulanması" isimli kararnameyi imzaladı.
Kararname, Türkiye'den gelen ürünlerin kısıtlanmasını ve Türk vatandaşlarının 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya'da işe alınmamasını kapsıyor. Türkiye'ye karşı alınan kararname bazı Türk malı ürünlerinin yasaklanması dahil bir dizi ekonomik yaptırımlar içeriyor.
Kremlin'den yapılan yazılı açıklamayla duyurulan ve Putin'in onayından geçen kararnameye göre bazı Türk malı ürünlere ithalat kısıtlamaları, bazı Rus şirketlerine Türk vatandaşlarını işe almalarına sınırlandırma getirildi. Açıklamada hangi ürünlere yasak getirildiğine dair ayrıntı verilmedi. Rusya'dan Türkiye'ye yapılan uçuşların sona erdirilmesi ve Rus turizm şirketlerine de Türkiye'de tatil paketi satışını durdurmaları çağrısı yapıldı. Rusya'da faaliyet gösteren bazı Türk şirketlerine de kısıtlamalar getirileceği açıklandı.
İŞTE PUTİN'İN İMZALADIĞI 6 MADDE
Birinci madde - Merkezi Türkiye bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesine yasak getiriyor.
İkinci madde - 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının Rusya’da işe alınmasına yasak getiriyor, 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunanlar Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.
Üçüncü madde - Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya Hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.
Dördüncü madde - Rusya’ya taşımacılık yapan araçların sıkı kontrol ve denetim altına alınmasını öngörülüyor. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.
Beşinci madde - Hava ulaşımını ilgilendiriyor. Buna göre iki ülke arasında sefer sayısı uçuşlar dışındaki (charten) seferlerin tamamı askıya alınıyor.
Altıncı madde - Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulamasının askıya alınmasını öngörüyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor.
Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'in, gerekirse Türkiye'den yaş meyve ve sebze alımını durdurabilecekleri ve Türkiye'ye gönderilen tahıl ihracatının da başka ülkelere yönlendirebileceği şeklindeki sözlerine Moskova'dan "düzeltme" geldi.
Rus TASS haber ajansına konuşan bir hükümet yetkilisi Türkiye'ye gıda ambargosunun hükümetin gündeminde olmadığını ve bu konunun kabinede tartışılmadığını söyledi. Tkaçev, "Rusya ithalatında Türk sebzelerin payı yüzde 20. Sebze ithalatını, öncelikle domatesi İran, Fas, İsrail, Azerbaycan ve Özbekistan sebzeleriyle ikame edebiliriz" demişti. Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada ve Norveç'ten yaptığı gıda ithalatını 1 yıllığına kesmesi, Türkiye'nin gıda ihracatında önemli artışa yol açmıştı.
Rus Turiste 'Türkiye'ye Gitme!'
Türkiye'ye her yıl geçen Rus turist sayısı 4 milyonu geçiyordu. Bu yılın eylül ayına kadar toplam 3.3 milyon Rus turist Türkiye'ye gelmişti. Ardından Rus Bakan Sergei Lavrov da uyardı da bulundu ve Rus vatandaşlarının Türkiye'yi ziyaret etmemesini tavsiye etti. Hemen arkasından Putin de Rus vatandaşlarına 'Türkiye'ye seyahat etmeyin' uyarısında bulundu.
Turizm konusunda Rusya'dan ilk atak Natalie Tours'dan geldi. 'Türkiye tur satışlarının geçici olarak durdurulduğunu' ifade eden Natalie Tours, Türkiye'nin en büyük tur operatörlerinden biri.
Hatta tüm bu uyarılardan sonra Rusya Türkiye'deki vatandaşlarını geri almak için boş uçaklar göndermeye başladı. Öte yandan Türkiye'den Rusya'ya giden Türk vatandaşların girişleri zorlaştırıldı. Türkiye'den Rusya'ya giden 8 işadamının da içeri alınmadan geri gönderildiğini belirtildi. İki gündür Rusya'ya turist olarak giden yaklaşık 40 Türk vatandaşı, iki ülke arasında vize muafiyeti olmasına rağmen, çeşitli bahanelerle ülkeye kabul edilmediği ve Rusya'ya girişlerine izin verilmeyen Türk vatandaşlarının, ilk uçakla Türkiye'ye geri gönderildiği söyleniyor. Hatta tüm bu uyarılardan sonra Rusya Türkiye'deki vatandaşlarını geri almak için boş uçaklar göndermeye başladı.
Spor Turizminde İptallerin Ardı Arkası Kesilmedi
Türkiye-Rusya gerginliği, Antalya bölgesindeki otellerin kış aylarındaki en büyük gelir kaynağı olan spor turizmini de vurdu. Kampa gelen takımların yüzde 50'sini oluşturan Rus kulüpleri, rezervasyonlarını iptal etmeye başladı.
Çeçen futbol kulübü Terek’ten yapılan açıklamada da 'Kış kampımızı Türkiye’de yapmayı planlıyorduk ve hatta anlaşmamız bile var. Ama Rusya Futbol Birliği’nin ‘Türkiye’de kamp düzenlemeyin’ çağrısına uymaya hazırız' denildi.
Krasnodar, Ural, Ufa ve Kuban takımından da benzer açıklama geldi. Söz konusu futbol kulüpleri Rusya Futbol Birliği’nin çağrısına uyarak Türkiye’de kamp yapmayacaklarını açıkladı.
Geçen yıl 100 milyon Euro gelir elde edilen spor turizmindeki gelir kaybının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
1 Aralık'tan Sonra Beyaz Et Alımı Duruyor
Türkiye ve Rusya'nın arasındaki gerginlik önemli ihraç kalemlerinden biri olan beyaz eti de vurdu. Geçtiğimiz sene Rusya'dan 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edilmişti. Bu rakamın 2015 sonunda ise 23,5 milyon doları bulması beklenirken Rusya, Türkiye'den beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durdurduğunu açıkladı.
Tırlar Gümrükte
Dün yapılan açıklamaya göre tırlar gümrükte durduruldu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin aylık olağan toplantısında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran: 'Tüm Türk mallarının şu anda gümrüklere girişi durdu. Buna makineler de dahil. Şu anda hiçbir Türk malı gümrüğe kabul edilmiyor. 'Sayım var' gibi çeşitli gerekçeler sunuyorlar' dedi. Dalgakıran, 'Türkiye'nin Rusya'ya 800 milyon dolar olan makine ihracatı, Rusya ekonomik krize girdikten sonra zaten 300 milyon dolara düşmüştü' diye konuştu.
Toplantıya katılan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle de Rusya ile ilişkilerin bozulmasından en fazla etkilenecek sektörlerden birinin tekstil ve hazırgiyim olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Sektörün Rusya'ya ihracatı 1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Rusya'daki ekonomik durum nedeniyle geçen yıl bu pazar zaten yüzde 40 daralmıştı. İhracatımızda yeni bir daralma Türk tekstil ve hazırgiyim sektörü için büyük sorun yaratır.'
İnşaat Firmaları Tedirgin
Türk müteahhitlerin Rusya'da 1988 yılından bu yana üstlendiği 1920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar. Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4'lük pay ile lider konumda. Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. Ancak Rusya Türkiye gerginliği inşaat firmalarına yansıdı. Firmalarda belirsizlik sürüyor.
Son Dakika