RAMAZAN SOFRALARININ OLMAZSA OLMAZ 5 GELENEKSEL TADI

Ramazan ayının gelmesiyle bazı tatlar sofraların olmazsa olmazı haline gelir. Hem faydaları, hem görüntüleri, hem tatlarıyla ramazan sofralarının aranan lezzetleridir. Bu tatlar her ne kadar geleneksel gözüyle bakılsa da onlar sofralarımızın baş lezzetleri.

 

1.Pide

Ramazan ayının olmazsa olmazı iftar soflarının baş tacı. İftardan önce evin en küçük çocuğu gider fırına girer pide kuyruğuna, sıcak mı sıcak pideyi elleri yana yana getirir. Aile sıcaklığının en güzel tadıdır. Sadece ramazanda değil de keşke  her zaman olsa  demekten kendini alamıyor insan.

2.Hurma

Ramazanın gelmesiyle birlikte, kuruyemiş tezgahlarında öne çıkan hurma, ramazanın olmazsa olmazıdır. Hurma özellikle iftarda oruç açma ile birlikte anılan bir meyvedir. Ülkemizde, orucun su ve hurma ile açılması neredeyse bir gelenek haline geldi. İslami özelliklerinin yanında, faydaları da saymakla bitmiyor. Besin değeri yüksektir; uzun saatler boyunca kaybettiğiniz enerjiyi yeniden dolduracak özellikte, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şekerin hızlı bir kaynağı. İnsan yemese de  sofrasında bulundurası geliyor.

 3.Güllaç

Güllaç, sütlü olduğu için iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlı. Bazıları bu tatlıya ismini veren gülsuyu ilaveli olanını tercih ederken bazıları gülsuyu tercih etmiyor. Genellikle üstünü süslerken, narı ya da geleneksel olarak Şam fıstığı ve cevizi üzerine serpiştiriyoruz.

4.Hoşaf

Sıcak yaz günlerine denk gelen ramazanda, insanı serinleten ve oldukça faydalı olan tatlıdır hoşaf. Üzümden, şeftaliden, ayvadan her türlü meyveden yapılır. Ramazan sofralarının şifası olarak yerini alır.

5. Ramazan Şerbeti

Osmanlı döneminin vazgeçilmez içeceği olan ramazan şerbeti Osmanlı sarayında, saray mutfağının helvahane adı verilen bölümünde hazırlanıyordu. Mübarek gün ve gecelerde ise varlıklı kimseler İstanbul'un meşhur çeşmelerini şerbetlerle doldurup halka ikramda bulunuyorlardı. O dönemler her zaman el altında olan ve günün her saatinde tüketilmeye hazır çeşitli şerbetler nadide sürahiler ve kristal bardaklarda ikram edilirdi. Günümüzde asitli içecekler daha çok tercih edilse de ramazan şerbetinin yeri ve tadı her zaman ayrı olarak kalacak.

 

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.