`POTANSİYELİ KULLANDIĞIMIZDA BÖLGENİN GIDA AMBARI HALİNE GELİRİZ`

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "ülkemize gelenleri kabul ediyoruz ama bizim gidebilecek toprağımız, vatanımız, bu coğrafyada bizi kabul edebilecek bir ülke yok.

Şehit kanlarıyla sulanmış olan bu toprakların ve bu topraklarda üretim yapan çiftçilerimizin kıymeti bilinmeli. Buzdolabı, çamaşır makinesi olmadan yaşanır da ekmek olmadan yaşanmaz" dedi.

Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan başkanlığındaki AK Parti heyeti, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret etti.

Bayraktar, kabulde yaptığı konuşmada, tarımın enerji ile birlikte stratejik bir sektör olmasına karşın Türkiye'de sektörün öneminin hala anlaşılmadığını bildirdi. Sabah, öğlen, akşam sofralarda hiçbir şeyin eksik kalmadığını vurgulayan Bayraktar, "bizim önemimizin anlaşılabilmesi için sofralarda bir şeyin eksik mi olması lazım? Allah bu ülkeyi hiçbir zaman açlıkla imtihan etmesin" dedi.

Tarım reel sektör

 Aynı zamanda tarımın, sanayi gibi üretim yapan reel bir sektör olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:

"Sanayi kapalı alanlarda üretim yapıyor biz açık fabrikada üretim yapıyoruz. Doğaya açık üretim yapıyoruz. Tabii doğal afetlerle zaman zaman karşılaşıyoruz. Bir takım sıkıntılar da yaşıyoruz. Zor koşullarda üretim yapıyoruz ancak 5,3 milyonun üzerinde sanayi kadar istihdam sağlıyoruz. Yaz aylarında tarımda istihdam 6 milyona çıkıyor ve sanayiyi geçiyor. Tarımın önemini iyi kavramamız lazım.

Sektörde hedeflerimize ulaşabilmek için yapısal sorunları çözmemiz lazım. Arazi parçalanmasının önüne geçilmesi ve arazi toplulaştırması önem taşıyor. Miras hukukunu değiştiren yasaya büyük destek verdik. Kanun arazi parçalanmasının önüne geçecek ama arazi toplulaştırmasını beraber götürmemiz gerekiyor.

Sulama yatırımları önemli. Halen 6,2 milyon hektar araziyi suluyoruz ama sulayamadığımız 2,3 milyon hektar araziyi de sulamaya açmamız lazım.

Pazarlama sorunu üretici ile tüketici arasında fiyat makası farkı gibi bir takım yapısal problemler var. Bu problemleri aşma noktasında bizler de bir gayret içindeyiz. Hükümetin çalışmalarına da katkı sağlıyoruz. Desteklerinize ihtiyacımız var. Çünkü bulunduğumuz nokta Türkiye'nin potansiyeline yakışmayan bir nokta. Yani bizim gayri safi yurtiçi hasılaya 150 milyar dolar katkı yapmamız lazım. 17 milyar dolar olan ihracatı 45-50 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu tablo bize yakışmıyor. Nereden bakarsanız 80 milyon nüfusa bakıyoruz. 40 milyon turisti, yetmiyor 5 milyon sığınmacı ve yabancıyı besliyoruz. Potansiyeli kullandığımızda bölgenin gıda ambarı haline geliriz. Sorunları aşacağımıza inanıyorum.

Coğrafyamızda yaşananları görüyoruz. Ülkemize gelenleri kabul ediyoruz ama bizim gidebilecek toprağımız, vatanımız, bu coğrafyada bizi kabul edebilecek bir ülke yok. Şehit kanlarıyla sulanmış olan bu toprakların ve bu topraklarda üretim yapan çiftçilerimizin kıymeti bilinmeli. Buzdolabı, çamaşır makinesi olmadan yaşanır da ekmek olmadan yaşanmaz."

 Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak Harun Karacan'a da büyük bir sorumluluk düştüğünü bildiren Bayraktar, "inşallah bundan sonraki süreçte diyaloğumuz iyi bir şekilde devam eder, sorunların çözümüne hep beraber katkı koyarız" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan

 Karacan, ziyarette yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarına bir dizi ziyaret gerçekleştirdiklerini, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdiğini bildirdi.

Kendisinin de bir çiftçi evladı olduğunu belirten Karacan, şunları söyledi:

"Bir çiftçi ailenin çocuğu olarak burada bulunmaktan son derece mutluyum.  Herkesin sıkıntısı var ama bu dönemde özellikle yan yana gelip, kurumlar olarak işbirliği yapmalıyız. Biz bu kapıları daha da fazla açmak için buradayız.

AK Parti Genel Merkezi olarak Genel Başkan Yardımcısı olarak şahsım ve ekibimle beraber, bundan sonraki süreçte diyalog kapılarını sonuna kadar açık tutacağız. Bundan sonraki süreçte sorunları bizzat yerinde gelerek görüşerek karşılıklı olarak istişare edeceğiz. Tabii ki zor bir süreçten geçiyoruz.

Özellikle TZOB Genel Başkanı'nın 2016 yılı 15 Temmuz'da başımıza gelen FETÖ olayında sergilediği duruş için ben kendilerine ve ekibine teşekkür ediyorum. O günden itibaren tüm illerde ve olayın birinci yıldönümünde verdikleri destek için kendilerine şükranlarımı sunuyorum."

Türkiye birinci çeyrekte yüzde 5, tarım sektörünün yüzde 3,2 büyüdüğünü, son 18 yılda tarımın yüzde 1,8 büyüme gösterdiğini bildiren Karacan, şöyle devam etti:

"Petrolümüz olmayabilir ama biz toprağın üstündekinin kıymetini de bilemedik. Bugün Konya kadar olmayan Hollanda'nın yapmış olduğu tarım ürünleri ihracatını hepimiz biliyoruz, dünyaya örnek gösteriliyor. Bizim bunu yapmamız gerekiyor.

Toprağa sarılmalıyız. Sanayinin üretimi ne kadar önemliyse tabii ki tarımın değeri de o kadar önemlidir. Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı olarak bundan sonra sizlere hizmet etmeye hazırız.

Bayraktar, Karacan'ı AK Parti'de Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı'ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesinden dolayı kutladı.

TZOB
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.