PAZARCILAR SATIŞLARINA ELDİVEN VE MASKEYLE DEVAM EDİYOR

İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, "Tedbir amaçlı esnafımıza eldiven ve maske kullanımını zorunlu kıldık. Herkes eldiven ve maskesini ya kendisi temin ediyor ya da yanında getiremeyenlere de görevlilerimiz eldiven ve maskesini vererek kullanmalarını zorunlu hale getiriyoruz." dedi.

Şengün, Çin'de ortaya çıkarak bütün dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid­-19) salgını sürecinde İstanbul'daki pazarlarda alınan önlemlere ilişkin, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Pazar yerlerinde gıda ve temizlik ürünleri dışındaki malzemelerin satışının yasaklandığını belirten Şengün, şöyle konuştu:

"Bu, kalabalığın önlenmesi açısından alınan bir tedbirdi. Sıkışma ve kalabalığı önlemek için gün içinde vatandaşların pazara yayılarak alışveriş yapması önem arz ediyor. İçişleri Bakanlığımızın pazar yerlerindeki kalabalığı azaltmak ve sosyal mesafeyi korumak için bugün yayımladığı genelgeyle pazar yerlerine bir noktadan giriş, diğer noktadan da çıkış yapılacak. Bazı sokaklardaki pazar yerlerimizin birden çok giriş-çıkışı olduğu için oraları da bariyerlerle kapatarak içerideki alışveriş nizamını sağlayıcı tedbirler de zabıta ekiplerince alınacak. İçişleri Bakanlığımızın aldığı tedbirleri olumlu karşılıyoruz."

- "Sosyal mesafeyi korumaya çalışıyoruz"

Mesut Şengün, İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası olarak öncelikli çalışmalarının pazarlardaki sosyal mesafeyi korumak olduğuna vurgu yaparak, esnafla müşteri arasında yaklaşık 3 metrelik mesafe koyduklarını dile getirdi.

Tezgahlar arasındaki mesafeyi de en az 3 metreye çıkardıklarını aktaran Şengün, pazarcı esnafının yerlerini küçülterek düzene uyduğunu ve bunu yaklaşık 1 haftadır uyguladıklarını ifade etti.

"Bakanlığımız tarafından yayımlanan genelgeye uyulması konusunda esnafımıza duyurularımızı yaptık. Pazar yerlerimizdeki kontrollerimizi zabıta arkadaşlarımız, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileriyle birlikte yapıyoruz." diyen Şengün, şunları kaydetti:

"Sosyal mesafeyi korumaya çalışıyoruz. En önemli önceliğimiz bu. Bunun yanı sıra tedbir amaçlı esnafımıza eldiven ve maske kullanımını zorunlu kıldık. Herkes eldiven ve maskesini ya kendisi temin ediyor ya da yanında getiremeyenlere de görevlilerimiz eldiven ve maskesini vererek, kullanmalarını zorunlu hale getiriyoruz. İstanbul'daki pazar yerlerimize eldiven ve maske kullanma zorunluluğunu getirdik."

Şengün, pazarların giriş ve çıkışlarında vatandaşların el temizliği için dezenfektan noktaları bulunduğuna işaret ederek, vatandaşların ellerini dezenfekte ederek pazara girebileceğini bildirdi.

- "İstanbul'daki pazarlarda sıkı denetim yapıyoruz"

Pazar yerlerindeki dezenfektanları belediyelerin karşıladığını ancak eldiven ve maskeleri esnafla ortaklaşa aldıklarını anlatan Mesut Şengün, "İstanbul'daki bütün pazarların bu düzene girmesi için sıkı denetim yapıyoruz. Yine Bakanlığımızın genelgesiyle pazar yerlerinde seçmece ürünleri kaldırdık. Müşterimiz artık kendisi gösteriyor, yine seçmiş gibi oluyor ama el değmeden." diye konuştu.

Şengün, İstanbul'daki hallere 2019'da yaklaşık 3 milyon ton yaş meyve-sebze geldiğini ifade ederek, bunun yaklaşık yüzde 85'inin pazarcı esnafı vasıtasıyla vatandaşa ulaştırıldığını söyledi.

Pazarcılığın, vatandaşın taze ve ucuz alışveriş yapmasını sağladığını dile getiren Şengün, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız ve belediyelerimiz bu konuda üstüne düşen görevi yapıyor. Hakikaten vatandaşın mala ulaşımını kolaylaştırıcı ve aynı zamanda koronavirüsle ilgili tedbirleri de alarak krizden dolayı hiçbir kıtlığa ve pahalılığa neden olmamak üzere çalışmalarını gün be gün açıklayarak yapıyor. Biz de esnaf olarak bunlara uyuyoruz. Vatandaşımızın sağlığını düşünmek zorundayız.

İçişleri Bakanlığımızın aldığı kararları pazarlarımızda sıkı bir şekilde takip edip denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Zabıta arkadaşlarımız, kaymakamlıklarımız ve belediyelerimiz vasıtasıyla denetliyoruz. Biz de oda olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Kriz masamızı oluşturduk. İstanbul'daki pazarlarla ilgili bize bilgi geliyor, biz de anında müdahale ederek nerede eksiklik varsa gidermeye çalışıyoruz."

Mesut Şengün, İstanbul'daki 460 semt pazarından 459'unun kurulmaya devam ettiğini, açık olan pazarlarda sadece gıda ve temizlik ürünleri satıldığını belirterek, kapalı olan pazarla ilgili Bakırköy'deki semt pazarının yakınındaki hastaneye ambulansların gelip gitmesi nedeniyle oraya bu süreçte pazar kurmadıklarını sözlerine ekledi.

 

 

 
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.