Türkiye'ye kırmızı et satmak isteyen Ruslar'a, öncelikle 16 tarımsal üründeki yasağın kaldırılması gerektiği iletildi. Bunlardan patlıcan, biber, nar, kabak ve marulun durumu bugünlerde belli olacak.
Moskova ile Ankara, tarım ürünleri karşılığında kırmızı et pazarlığına oturuyor. Soçi'deki II. Dünya Tahıl Forumu'na katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rus mevkidaşı Alexander Tkachev ile görüştü. Tkachev'le son derece verimli görüşmeler yaptıklarının altını çizen Çelik, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası Türkiye'den 21 tarımsal ürünün ihracatına yasak getirildiğini anımsattı.
5 ürüne özgürlük
Bunlardan portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erikde 9 Ekim'de ithalat yasağının kaldırıldığına dikkati çeken Çelik, geriye kalan 16 ürünün 5'inin de Rus hükümetinin karantina biriminin koyduğu teknik yasak çerçevesinde Türkiye'den ithal edilemediğini belirtti. Bu ürünlerin, patlıcan, biber, nar, kabak ve marul olduğunu ifade eden Çelik, "Yaptığımız heyetlerarası görüşmede söz konusu 5 ürünün ithalat yasağının kalkması ile ilgili bugün Rus tarafı toplanacak. Bu yasağı büyük ihtimalle kaldırmadan yana olduklarını bize ifade ettiler. Bugün, yarın bu yasağın kalkmasını beklediğimizi görüşme çıktısı olarak ifade etmek istiyorum" diye konuştu. Çelik, Tkachev'in, geriye kalan 11 ürünle ilgili konuyu hükümete taşıyacağını ve yasakların kalkmasından yana olduklarını ifade ettiğini aktardı.
Rus tarafına öncelikle uçak krizi öncesi ticaret koşullarına dönme yönünde arzularının olduklarını ifade ettiklerini belirten Çelik, bu 16 ürün ile ilgili yasakların tamamen kalkmasının ardından diğer alanlarla ilgili Rus tarafıyla görüşmeye açık olduklarını söylediklerini anlattı. Çelik, şunları kaydetti:
"Ruslar Türkiye'ye kırmızı et satmak yönünde talepte bulundular. Biz de kendilerine kırmızı et açığımızın olduğunu, bunu Rusya'dan da temin etme imkanımızın olabileceğini ancak öncelikli olarak bu ithalatı yasaklanan 16 ürün ile ilgili durumun netleşmesi gerektiğini söyledik."
Tarımda ticari denge Rusya lehine
Tarım Bakanı Faruk Çelik'in verdiği bilgiye göre, Rusya ile 3 milyar dolarlık tarımsal ürün ticaret hacmi bulunuyor. Bunun 2 milyar dolarlık bölümü Rusya'dan ithalat, 1 milyar dolarlık bölümü ihracat.
Tavuk vergisi bize niye % 85 ?
Kendilerinin de Rusya'nın Türkiye'den kanatlı hayvan ithalatını gündeme getirdiklerini belirten Bakan Çelik, şunları söyledi: "Türkiye'ye kanatlı et ithalatında, çok yüksek kota ve yüzde 85'lere varan yüksek gümrük vergisi uygulandığını aktardık. Brezilya'dan ithalatta bu oranın yüzde 25'lerde olduğuna dikkati çektik. Türkiye'ye de yüzde 25'lere çekilmesi gerektiğini söyledik. Sayın Bakan,'Ben bu oranda vergi uygulandığını bilmiyordum. Bu doğru değil, tam aksine Türkiye'de daha düşük olması gerekiyor' şeklinde görüş beyan etti."
Gazete Vatan